FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS traži donošenje strategije razvoja Hrvatske

SPLIT, 23. lipnja 2005. (Hina) - Novi predsjednik Hrvatske udrugesindikata (HUS) Ozren Matijašević danas je na prvoj konferenciji zanovinare u Splitu izjavio da taj sindikat traži hitnu javnu raspravu idonošenje strategije gospodarskoga razvoja Hrvatske.
SPLIT, 23. lipnja 2005. (Hina) - Novi predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević danas je na prvoj konferenciji za novinare u Splitu izjavio da taj sindikat traži hitnu javnu raspravu i donošenje strategije gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Strategijom treba omogućiti rast proizvodnje i stvaranje ekološkoga, socijalnoga i tržišnoga gospodarstva, umjesto, kako je rekao, prevladavajuće trgovačko-špekulantske ekonomije, koja ide na ruku uvoznim lobijima.

"Ukupan javni dug države je 115 milijarda kuna, u Hrvatskoj je 308.000 nezaposlenih, gotovo 20.000 blokiranih poduzeća, u kojima radi 35.000 radnika, a čak 400.000 radnika u Hrvatskoj radi na crno. Ti loši pokazatelji mogu uskoro biti i gori i zato Sindikat zahtijeva jači nadzor i kazne za one koji stvaraju sivu ekonomiju, izradbu pravedna i poticajna gospodarskog sustava i ravnomjeran regionalni razvoj", kazao je Matijašević.

Istaknuo je kako zastrašuje podatak da je prihod po stanovniku u Zagrebu 33 puta veći nego u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da se stanovništvo zbog toga preseljava u četiri velika grada - Zagreb, Rijeku, Split i Osijek - u kojima kako-tako mogu naći posao.

Predsjednik HUS-a posebno je kritizirao reformu mirovinskoga sustava, koja je, kaže, provedena pod snažnim utjecajem Svjetske banke, i prihvaćanje njihova standardnoga modela MMF-a. Istaknuo je kako je, primjerice u Njemačkoj, mirovinska reforma počela 1992., a završit će tek 2017. i ostvaruje se postupno. U nas, kazao je Matijašević, duži mirovniski staž znači nižu mirovinu, a posljedica sadašnjega mirovinskog sustava sve je veći jaz između primanja starih i novih umirovljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙