FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: američki deficit i više kamatne stope ugrožavaju rast svjetskog gospodarstva

UJEDINJENI NARODI, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Povećanje kamatnihstopa i veliki deficit u američkoj platnoj bilanci predstavljaju rizikza rast globalnog gospodarstva, upozorili su u srijedu stručnjaci UN-aza gospodarske prognoze u izvješću "Stanje u svjetskom gospodarstvu iprognoze za 2005.".
UJEDINJENI NARODI, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Povećanje kamatnih stopa i veliki deficit u američkoj platnoj bilanci predstavljaju rizik za rast globalnog gospodarstva, upozorili su u srijedu stručnjaci UN-a za gospodarske prognoze u izvješću "Stanje u svjetskom gospodarstvu i prognoze za 2005.".

Očekuje se da će rast globalnog gospodarstva u 2005. usporiti na tri posto u odnosu na 4,1 posto u 2004, pokazalo je najnovije izvješće UN-ova odjela za gospodarsku i socijalnu politiku o prognozama za svjetsko gospodarstvo.

Odluke središnjih banaka o podizanju kamatnih stopa kako bi se preduhitrili mogući inflatorni pritisci mogle bi dodatno prigušiti gospodarski rast, upozoravaju autori izvješća, objavljenog uoči godišnjeg zasjedanja UN-ova gospodarskog i socijalnog vijeća koje analizira trendove u svjetskom gospodarstvu i njihov utjecaj na ciljeve globalnog razvoja.

U izvješću se ističe da bi aktualni deficit u američkoj platnoj bilanci od rekordnih 195,1 milijarde dolara, odnosno 6,4 posto američkog BDP-a, u prvom tromjesečju 2005., mogao izazvati šokove u gospodarstvima širom svijeta ako poraste do točke u kojoj će ulagači izgubiti apetit za dugovima denominiranim u dolarima. Slabljenje dolara ne može samo po sebi korigirati aktualni deficit u platnoj bilanci, upozoravaju autori.

Usporavanje gospodarskog rasta očekuje se u prvom redu u razvijenim zemljama dok će zemlje u razvoju vjerojatno u 2005. zabilježiti snažan gospodarski rast, uglavnom zahvaljujući procvatu izvoza nafte i roba, navodi se u izvješću, uz prognozu o stopi rasta u zemljama u razvoju od pet posto u 2005. i 2006.

Zapadna bi pak Europa po procjenama UN-ovih stručnjaka trebala zabilježiti usporavanje gospodarskog rasta na oko dva posto u 2005. u odnosu na 2,2 posto u 2004. dok bi rast američkog gospodarstva trebao u 2005. usporiti na tri posto u odnosu na 4,4 posto u 2004.

Kinesko bi gospodarstvo trebalo ostvariti godišnju stopu rasta od oko devet posto, zahvaljujući snažnom izvozu i visokim razinama ulaganja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙