FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski pirotehničari na sat vremena obustavili radove na svim radilištima

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Petstotinjak hrvatskih pirotehničaradanas su od 10 do 11 sati zaustavili poslove razminiranja na svimradilištima i tako izrazili nezadovoljstvo zbog neispunjenja Vladinogobećanja da će novi zakon o humanitarnom razminiranju u saborskuproceduru uputiti po hitnom postupku.
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Petstotinjak hrvatskih pirotehničara danas su od 10 do 11 sati zaustavili poslove razminiranja na svim radilištima i tako izrazili nezadovoljstvo zbog neispunjenja Vladinog obećanja da će novi zakon o humanitarnom razminiranju u saborsku proceduru uputiti po hitnom postupku.

Jednosatnu obustavu rada organizirala su dva sindikata koja zastupaju zaposlene na poslovima razminiranja - Hrvatska udruga sindikata (HUS) - Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) - Sindikat humanitarnog razminiranja.

Sindikati od Vlade traže da po hitnom postupku, prije ljetne stanke u Hrvatski sabor uputi prijedlog novog zakona o razminiranju, kako bi se konačno riješio status ljudi koji rade na poslovima razminiranja.

Svoj zahtjev temelje na obećanju potpredsjednika Vlade Damira Polančeca koji je 26. travnja najavio da će prijedlog novog zakona o humanitarnom razminiranju Vlada za 15 dana po hitnom postupku uputiti u saborsku proceduru.

U današnjoj obustavi radova sudjelovalo je 500-injak pirotehničara iz 11 tvrtki koji su na 18 radilišta, od Vukovara do Dubrovnika.

Predsjednik SSSH-ova Sindikata humanitarnog razminiranja Igor Vukorepa rekao je da je današnja jednosatna obustava radova upozorenje Vladi, jer već godinama čekaju da im se riješi status - da dobiju zvanje, zanimanje i mirovine. Više ne možemo čekati, poručio je.

Ukoliko Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima, za 5. srpnja najavio je sastanak sindikalnih povjerenika koji će odlučiti o organiziranju generalnog štrajka na Trgu sv. Marka.

Predsjednik HUS-ova Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Milan Junušić smatra da Vlada i Sabor imaju još dovoljno vremena da prije ljetne stanke predlože i donesu zakon o humanitarnom razminiranju.

Glasnogovornik HUS-a Dražen Kiš rekao je da se čitavu 2004. radilo na izradi zakona o humanitarnom razminiranju, te da je u siječnju ove godine potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, vidjevši zakon, rekla da treba ići u saborsku proceduru. Na izradi su radili svi zainteresirani u poslovima humanitarnog razminiranja - predstavnici MUP-a, kao nositelj izrade zakona, Hrvatski centar za razminiranje, sindikati i poslodavci. Kiš je rekao da je prema neslužbenim informacijama zakon zaustavljen zbog financijske težine.

Za njegovu provedbu treba osigurati 16 milijuna kuna godišnje, a od toga se 1,2 milijuna kuna odnosi na prava na kojima sindikati inzistiraju za pirotehničare - socijalno-statusna pitanja u slučaju stradavanja pirotehničara.

Novim zakonom svakodnevno bi se nadzirali radovi razminiranja ili pretraživanja što bi pridonijelo kvaliteti radova i većoj sigurnosti pirotehničara, rekao je Kiš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙