FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija pozvala EU da prizna Kini status tržišnog gospodarstva

LONDON, 5. srpnja 2005. (Hina) - Europska Unija trebala bi udovoljitidugogodišnjem zahtjevu Kine da joj se prizna status tržišnoggospodarstva, prenosi The Financial Times izjavu britanskog ministratrgovine Iana Pearsona, napominjući da bi to pomoglo Pekingu daizbjegne kaznene antidampinške mjere.
LONDON, 5. srpnja 2005. (Hina) - Europska Unija trebala bi udovoljiti dugogodišnjem zahtjevu Kine da joj se prizna status tržišnog gospodarstva, prenosi The Financial Times izjavu britanskog ministra trgovine Iana Pearsona, napominjući da bi to pomoglo Pekingu da izbjegne kaznene antidampinške mjere.

Pozitivan signal iz Velike Britanije stigao je u uvjetima sve veće zabrinutosti u Europi glede kineske proizvodne snage i moćne pozicije izvoznika odjeće i ostalih jeftinih proizvoda, primjećuje FT.

Nove tenzije izazvala je prošlotjedna najava Bruxellesa da će istražiti mogući damping cijena kineske sportske obuće. Očekuje se da će se sukob uskoro proširiti jer EU razmatra sličnu istragu i o kineskom izvozu kožnih cipela.

"Velika Britanija smatra da Kini treba priznati status tržišnog gospodarstva. O tome razgovaramo s našim partnerima u EU", kazao je Pearson za FT prilikom posjeta Kini. "EU je priznala status tržišnog gospodarstva Rusiji prije dvije ili tri godine i smatramo da bi na sličan način trebalo priznati i razvoj Kine", dodao je.

Status tržišnog gospodarstva od iznimne je važnosti za Kinu jer je ta država meta većine američkih i europskih antidampinških mjera. EU trenutno vodi protiv Kine 49 antidampinških postupaka.

Taj status pomogao bi Kini da izbjegne antidampinške kazne jer Bruxelles više ne bi mogao uspoređivati izvozne cijene kineskih proizvoda s onima trećih zemalja a mogao bi određivati kazne samo ako je izvozna cijena kineskih proizvoda niža od troškova proizvodnje.

Europska komisija razljutila je prošlog ljeta Kinu, zaključivši da ta zemlja nije spremna za status tržišnog gospodarstva zbog slabe pravne države, upletanja države u gospodarstvo i niskih standarda korporativnog upravljanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙