FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nužno razvijati poduzetništvo u zadrugarstvu

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Razvoj zadrugarstva put je zapovećanje broja zaposlenih, za razvoj ruralnih područja kao izadržavanja stanovništva na tim područjima, a bez zadrugarstva kaopoduzetničkog sustava nema razvoja poljoprivrede, istaknuo je urednikčasopisa Sociologija sela Antun Petak na predstavljanju tematskogbroja tog časopisa o izazovima poljoprivrednog zadrugarstva.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Razvoj zadrugarstva put je za povećanje broja zaposlenih, za razvoj ruralnih područja kao i zadržavanja stanovništva na tim područjima, a bez zadrugarstva kao poduzetničkog sustava nema razvoja poljoprivrede, istaknuo je urednik časopisa Sociologija sela Antun Petak na predstavljanju tematskog broja tog časopisa o izazovima poljoprivrednog zadrugarstva.

Časopis je izdan je u povodu 140. obljetnice razvoja poljoprivrednog zadrugarstva u Hrvatskoj, a grupa autora u njemu obrađuje teme poput razvoja poljoprivrednih zadruga u Hrvatskoj i Sloveniji, pitanja međunarodne konkurentnosti i poteškoće poljoprivrede na putu ulaska u Europsku uniju (EU) itd.

Osvrčući se na stanje u hrvatskom zadrugarstvu Petak je kazao kako je ono suočeno s nizom teškoća koje su posljedica nesređenog tržišta i sive ekonomije, nezainteresiranosti banaka za financiranje proizvodnje i razvojnih programa zadruga, nerazvijenih poticaja lokalne samouprave prema zadrugama, nedostatka mladih i obrazovanih stručnjaka u ruralnom prostoru.

Zbog svega toga, naveo je, od 1996. godine do 2000. broj zadruga u Hrvatskoj smanjen je za 35 posto, broj zaposlenih u zadrugama za 46 posto i broj članova za 37 posto, na 13.063 članova.

Jedan od autora časopisa Josip Defilippis upozorio je kako se poljoprivredna struktura posljednjih godina pogoršava, odnosno kako raste broj sitnih gospodarstava (do 1 hektara), a drastično se smanjuje broj gospodarstava većih od 1 hektara i ukupna površina koju ona posjeduju.

Unatoč velikom rastu broja malih gospodarstava, pojasnio je, ona ne zauzimaju znatnije obradive površine pa je njihov utjecaj na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju Hrvatske skroman.

Defilippis je mišljenja kako će prestrukturiranje hrvatske poljoprivrede vjerovatno ići u dva smjera - širenju i jačanju poduzetničkog gospodarstva te održanju malog gospodarstva s mješovitim domaćinstvom, posebice na jadranskim područjima gdje bi turizam i poljoprivreda uz pomorstvo bili okosnica razvoja.

Akademik Vladimir Stipetić je istaknuo kako je nužno razvijati ekonomsko održivo gospodarstvo, no drži kako je tu važna potpora države te kreditnih institucija.

Direktor Udruge poljoprivrede i prehrambene industrije pri HUP-u Stipan Bilić u svom članku između ostaloga je istaknuo kako su poljoprivredne zadruge uvijet konkurentnosti i razvoja obiteljskih gospodarstava te moćan saveznik i suparnik poljoprivrednim poduzećima.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙