FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Greenspan očekuje održiv rast američkog gospodarstva

WASHINGTON, 21. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Vodeći američki ekonomskiguru, predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan usrijedu je pred američkim Kongresom izjavio da najveće svjetskogospodarstvo održivo raste te je ukazao na nastavak rasta kamatnihstopa.
WASHINGTON, 21. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Vodeći američki ekonomski guru, predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan u srijedu je pred američkim Kongresom izjavio da najveće svjetsko gospodarstvo održivo raste te je ukazao na nastavak rasta kamatnih stopa.

Greenspan je kazao da su financijski podaci za posljednja dva mjeseca uklonili bojazni u vezi s usporavanjem rasta gospodarstva, zabilježenim tijekom proljetnih mjeseci.

"Zaposlenost bilježi trend rasta, osobna potrošnja ostvaruje značajne dobitke, razine zaliha su umjerene a poduzetničke investicije su ojačale", izjavio je.

Po njegovim riječima, ti trendovi "zahtijevat će od Feda nastavak prilagodbe monetarne politike", čime je Greenspan naznačio mogućnost nastavljenog povećanja američkih kamatnih stopa. Središnja banka već je podigla ključnu kamatnu stopu u proteklih godinu dana za 2,25 postotna boda kako bi suzbila inflatorne pritiske.

Greenspan procjenjuje da će američko gospodarstvo postizati održive stope rasta i ograničene inflatorne pritiske, no istaknuo je i da postoje neke značajne neizvjesnosti koje opravdavaju nadzor.

Rekao je kako se može očekivati rast troškova rada po umjerenoj stopi, da će vjerojatno rast stope produktivnosti usporiti te da bi rastući troškovi energije mogli smanjiti osobnu potrošnju.

Izrazio je i zabrinutost u vezi s padom dugoročnih kamatnih stopa, što je "posebno iznenađujuće obzirom na povećanje kratkoročnih stopa bez presedana u našoj novijoj povijesti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙