FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordne cijene nafte srušile američke burzovne indekse

NEW YORK, 7. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica usrijedu su pale uslijed skoka cijena nafte iznad rekordne razine od 61dolara po barelu na njujorškom tržištu, izazvanog strahovima da ćedvije tropske oluje u Meksičkom zaljevu pritisnuti isporuke.
NEW YORK, 7. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u srijedu su pale uslijed skoka cijena nafte iznad rekordne razine od 61 dolara po barelu na njujorškom tržištu, izazvanog strahovima da će dvije tropske oluje u Meksičkom zaljevu pritisnuti isporuke.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,97 posto, na 10.270 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks spustio se 0,49 posto, na 2.068 bodova.

Rastuće cijene nafte pogodile su dionice industrijskih divova, sadržanih u indeksu Dow, poput Caterpillara i United Technologiesa, koje su oslabile 0,9 posto i 2,1 posto. Više cijene energije obično pogađaju tržišta dionica budući da podižu troškove poslovanja kompanija, od transportnih usluga do industrijskih kemikalija, i nagrizaju osobnu potrošnju.

"Golema pokretačka snaga danas je cijena nafte", kazao je Michael Bee, vodeći strateg u Boyd Watterson Asset Managementu.

Strahovi da će tropske oluje u Meksičkom zaljevu i Karibima pogoditi naftna postrojenja u tim područjima potaknuli su zabrinutosti oko naftnih isporuka. Cijene nafte dosegnule su rekordnih 61,35 dolara po barelu, najvišu razinu u povijesti trgovanja njujorškog tržišta.

Zabrinutosti oko učinaka tih oluja potaknule su ulagače na prodaju dionica nekoliko značajnijih naftnih kompanija. Na udaru su se tako našle dionice naftnog sektora, predvođene Exxonom, na gubitku od 1,7 posto, i Chevronom, čije su dionice oslabile 2,4 posto.

Europski burzovni indeksi zabilježili su nove najviše razine u zadnje tri godine pod utjecajem jačanja dionica naftnih kompanija, predvođenih British Petroleumom i Shellom, uslijed skoka cijena nafte na rekordne razine. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,76 posto, dosegnuvši 5.229 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od 0,26 posto, završivši poslovanje na 4.615 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙