FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničeni dobitci na američkim tržištima dionica nakon londonskih eksplozija

NEW YORK, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica učetvrtak su do kraja poslovanja uspjele nadoknaditi ranije gubitke,prouzrokovane nizom eksplozija koje su pogodile londonski sustavjavnog prijevoza, što se pripisuje očekivanjima da će napadi imatiograničeni učinak na globalne gospodarske prognoze.
NEW YORK, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u četvrtak su do kraja poslovanja uspjele nadoknaditi ranije gubitke, prouzrokovane nizom eksplozija koje su pogodile londonski sustav javnog prijevoza, što se pripisuje očekivanjima da će napadi imati ograničeni učinak na globalne gospodarske prognoze.

Njujorški Dow Jones ojačao je 0,31 posto, završivši poslovanje na 10.302 boda. Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je 0,34 posto, dosegnuvši 2.075 bodova. Američki burzovni indeksi do kraja su dana nadoknadili ranije gubitke, koji su dosezali gotovo jedan posto u početku trgovanja pod utjecajem vijesti o eksplozijama u Londonu.

Najviše su na početku bile pogođene dionice zrakoplovnih kompanija i osiguravatelja, uslijed zabrinutosti da će najnoviji događaju dovesti do odgađanja putovanja i velikih odštetnih zahtjeva.

Cijene dionica u američkom sektoru zrakoplovnih kompanija u prosjeku su pale za 0,45 posto, nakon što su početno potonule za 2,2 posto. Pritom su dionice Delta Air Linesa pojeftinile za 2,9 posto. Dionice reosiguravatelja American International Group do kraja su dana pak uspjele nadoknaditi početne gubitke, završivši u plusu od 0,2 posto.

Jedan od razloga što su ulagači uspjeli umanjiti šok londonskih napada utjelovljen je u nizu izvješća o poslovanju američkih maloprodajnih lanaca, koja pokazuju rast prodaje u lipnju, i to najsnažniji od ožujka 2004.

Dionice maloprodajnih kompanija s velikom se pozornošću prate budući da je osobna potrošnja ključan faktor za lavovski dio američkog gospodarstva. Pritom su dionice Gap-a ojačale 3,8 posto, a one Target-a 1,6 posto.

Osim toga, pozornost tržišta usmjerena je i na najnoviji podatak o zaposlenosti u SAD-u, za koji se očekuje da će pokazati 188.500 novootvorenih radnih mjesta u lipnju.

Europske burze zabilježile su značajnije gubitke zbog londonskih eksplozija koje su pogodile niz dionica, od onih zrakoplovnih kompanija, osiguravatelja, reosiguravatelja, do hotelskih i luksuznih roba, zbog očekivanja da će obeshrabriti globalna poslovanja i kupovine. Londonski Ftse indeks završio je u minusu od 1,36 posto, na 5.158 bodova, nakon što je u početku potonuo za četiri posto. Frankfurtski DAX indeks spustio se 1,85 posto, na 4.530 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙