FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Premijera "Mirisi, zlato i tamjan" u režiji Vinka Brešana

Hrvatska-kazališteRijeka: Premijera "Mirisi, zlato i tamjan" u režiji Vinka Brešana,(H) - Predstava "Mirisi, zlato i tamjan" po romanu Slobodana Novaka iu režiji poznatog filmskog redatelja Vinka Brešana izvedena je večeraspremijerno na pozornici posebno izgrađenoj za ovu prigodu, uz morepokraj stadiona na Kantridi.
,(H) - Predstava "Mirisi, zlato i tamjan" po romanu Slobodana Novaka i u režiji poznatog filmskog redatelja Vinka Brešana izvedena je večeras premijerno na pozornici posebno izgrađenoj za ovu prigodu, uz more pokraj stadiona na Kantridi.

Predstavu je izveo ansambl Hrvatske drame HNK "Ivana pl. Zajca", a to je bila posljednja premijera ovogodišnjeg, drugog festivala "Riječke ljetne noći".

U važnijim ulogama nastupili su Žarko Radić, Edita Karađole, Biljana Torić, Olivera Baljak, Denis Brižić i Davor Jureško. Autor scenografije je Dalibor Laginja, a napravio ju je, po sugestiji redatelja Brešana, u obliku trošne trokatne kuće otvorenog pročelja, sastavljene od drvene građe s otpada. Sagrađena je na samoj obali mora kako bi se sugerirala otočna izdvojenost, karakteristična za roman i za ovu predstavu.

Kako se radnja događa na otoku Rabu, jezična savjetnica je bila Iva Lukežić s riječkog Filozofskog fakulteta koja je usmjerila glumačku jezičnu interpretaciju prema karakterističnoj rapskoj inačici čakavice.

Dramatizaciju Novakova romana za ovu je priliku napravio Matko Botić. Kostime je izradila Sandra Dekanić, koreografija je djelo Paule Rus, a svijetlo je oblikovao Boris Blidar. Glazbu s asocijacijama na etno glazbu Raba skladao je Mate Matišić.

Predstava je obilovala komičnim elementima, u razini Brešanovih filmskih komedija, dok je političko sagledavanje ovog djela, karakteristično za prijašnje kazališne obrade, bilo u drugom planu, kako je i sam Brešan najavio prije večerašnje premijere kojoj je, uz ostale uzvanike, bio nazočan i autor romana Slobodan Novak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙