FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Praizvedba Koltesova "Marša/Pjesme nad pjesmama"

RIJEKA, 23. lipnja 2005.(Hina) - Svjetska praizvedba djelaBernarda-Marie Koltesa "Marš/Pjesma nad pjesmama" u režiji IviceBuljana i izvedbi ansambla Hrvatske drame HNK "Ivana pl. Zajca" uRijeci i Mini teatra iz Ljubljane, u koprodukciji s Novim kazalištemiz Zagreba, održat će se sutra u hali Marganovo u bivšoj Tvornicipapira u Rijeci.
RIJEKA, 23. lipnja 2005.(Hina) - Svjetska praizvedba djela Bernarda-Marie Koltesa "Marš/Pjesma nad pjesmama" u režiji Ivice Buljana i izvedbi ansambla Hrvatske drame HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci i Mini teatra iz Ljubljane, u koprodukciji s Novim kazalištem iz Zagreba, održat će se sutra u hali Marganovo u bivšoj Tvornici papira u Rijeci.

U predstavi, koja će biti izvedena u sklopu festivala "Riječke ljetne noći", glume, među inima, Ana Karić, Senka Bulić, Ditka Haberl, Leonora Surian, Tomislav Gotovac i Galiano Pahor, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Autor glazbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, scenografije Vadim Fiškin, kostima Ana Savić-Gecan i koreografije Viktor Jeldjin i Ašhatbek Jusupžanov.

Prevoditelj Koltesova teksta Zlatko Wurzberg istaknuo je da struktura "Marša" slijedi shemu klasične francuske drame, s prologom i pet činova, u kojoj jedan od dvaju parova u međusobnoj komunikaciji izmjenjuje dijelove biblijske "Pjesme nad pjesmama". Naveo je da se "Marš" bavi osjetljivim odnosom muškarca i žene na više razina.

Bernard-Marie Koltes (Metz 1948., Pariz 1989.), francuski dramatičar, pisac drama 80-ih godina prošlog stoljeća: "Borba Crnca i pasa", "Zapadno pristanište", "U samoći pamučnih polja", "Povratak u pustinju" i "Roberto Zucco". Njegova djela režirali su neki od najvećih suvremenih kazališnih redatelja.

U zadnje vrijeme objavljene su njegove dramatizacije tekstova svjetske književnosti, poput "Hamleta", "Zločina i kazne" i djela Maksima Gorkoga, a među njima je i "Marš/Pjesma nad pjesmama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙