FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku otvoren Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku.

OSIJEK, 23. lipnja 2005. (Hina) - Predstavom "Die Blumchen", koju suizvela djeca iz osječkog vrtića "Stribor", u Dječjem kazalištu uOsijeku večeras je otvoren 5. Međunarodni kazališni festival nanjemačkom jeziku.
OSIJEK, 23. lipnja 2005. (Hina) - Predstavom "Die Blumchen", koju su izvela djeca iz osječkog vrtića "Stribor", u Dječjem kazalištu u Osijeku večeras je otvoren 5. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku.

Organizator je festivala Njemačka narodnosna zajednica Zemaljske udruge Podunavskih Švaba.

Na 5. Međunarodnom kazališnom festivalu na njemačkom jeziku, koji traje do subote, 25. lipnja predstavit će se 13 grupa s 215 sudionika iz Rumunjske, Mađarske, Srbije i Crne Gore i Hrvatske, istaknula je izvršna direktorica Njemačke narodnosne zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba Renata Trišler.

Dodala je kako je Osijek u 18., 19. i prvoj polovici 20. stoljeća bio grad "poznat po kazališnim predstavama na njemačkom jeziku" te da je "nažalost nakon Drugog svjetskog rata i progona Nijemaca i Austrijanaca zamrla kultura na njemačkom jeziku".

Tek nakon demokratskih promjena i uspostave Republike Hrvatske ponovno počinje javno okupljanje i djelovanje njemačke i austrijske zajednice, dodala je.

Izvršna direktorica Njemačke narodnosne zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba Renata Trišler također je izvijestila kako "u Osječko-baranjskoj županiji ima oko tisuću deklariranih Nijemaca dok je samo u Osijeku do Drugog svjetskog rata živjelo 20-ak tisuća Nijemaca i Austrijanaca".

U sklopu festivala nastupit će i profesionalna kazališna skupina iz najpoznatije njemačke kazališne kuće Renitenz theater iz Stuttgarta s kabaret programom na temu društveno-političke stvarnosti.

Peti Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku financira se sredstvima Savezne Republike Njemačke u okviru "Pakta za stabilnost jugoistočne Europe", te sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i njemačkog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.

Na večerašnjoj svečanosti otvaranja bio je i Eugen Christ, direktor Podunavskošvapske zaklade Stuttgart, koji je izrazio zadovoljstvo što se međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku održava u Osijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙