FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PGŽ: trajni nasadi u četiri godine povećani za 300 hektara

RIJEKA, 20. srpnja 2005. (Hina) - Na osnovi poljoprivrednih razvojnihprograma koje podupire Primorsko-goranska županija u posljednje sučetiri godine trajni nasadi maslina, vinove loze i voćnjaka na tompodručju povećani za gotovo 300 hektara.
RIJEKA, 20. srpnja 2005. (Hina) - Na osnovi poljoprivrednih razvojnih programa koje podupire Primorsko-goranska županija u posljednje su četiri godine trajni nasadi maslina, vinove loze i voćnjaka na tom području povećani za gotovo 300 hektara.

Kazao je to danas primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sudjelujući na predstavljanju brošure "Poljoprivreda - Razvojni programi Primorsko-goranske županije" koju je izdala ta županijska uprava.

Program obnove trajnih nasada provodi se još od 1998., a do danas je županija s 1,2 milijuna kuna sufinancirala sadnju 166.000 loznih cjepova, 17.600 stabala maslina i 80.000 sadnica ostalih voćaka.

Od ukupno 75 hektara novih vinograda najviše je zasađenih vinograda žlahtine u Vrbniku na Krku.

U brošuri su predstavljeni svi razvojni poljoprivredni programi, u kojima je od 2001. sudjelovala županijska uprava s ciljem obnove i povećanja mediteranskih i planinskih poljoprivrednih kultura i povećanja broja radnih mjesta. Za provedbu programa zaduženi su županijski Centar za mediteransku poljoprivredu i Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu.

Program kreditiranja razvoja poljoprivredne proizvodnje proveden je 2001. i 2002. s kreditnim potencijalom od 7,5 milijuna kuna. Odobrena su 54 kredita, od kojih je najveći broj bio namijenjen za gradnju govedarskih farma u Gorskom kotaru te dio za ovčarstvo i vinarstvo.

Županijski Centar za mediteransku poljoprivredu provodi još programe zbrinjavanja autohtonog sortimenta vinove loze, osnivanja matičnih nasada žlahtine, zdravstvene zaštite ovaca i koza, određivanja svojstava novih sorta povrća pogodnih za uzgoj, osnivanja oglednog smokvika te zaštite i unaprjeđenja maslinika.

Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu Primorsko-goranske županije također provodi program obnove trajnih nasada, unaprjeđenja stočarstva te proizvodnje ekoloških sadnica voćaka, unaprjeđenja proizvodnje sira, povrća, gljiva i šećernog javora te revitalizacije poljoprivrednih i šumskih tala Gorskog kotara i zaobalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙