FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uvjete za potporu za osiguranje ostvarilo 4.141 poljoprivrednih gospodarstava

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Uvjete za potporu osiguranja odmogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji, ribarstvu i šumarstvu,prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva, ostvarilo je nešto više od četiri tisuće poljoprivrednihgospodarstava u Hrvatskoj.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Uvjete za potporu osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji, ribarstvu i šumarstvu, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, ostvarilo je nešto više od četiri tisuće poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.

Prema podacima o podnesenim zahtjevima za potporu osiguranja od šteta za 2004. godinu, pomoć države od 25 posto iznosa premije po polici osiguranja u Hrvatskoj je zatražilo 4.141 poljoprivredno gospodarstvo, pri čemu se pet zahtjeva odnosi na uzgajivače ribe u morskoj i slatkovodnoj akvakulturi.

Ukupna vrijednost ostvarenih prava za povrat 25 posto uplaćene premije iznosi više od 20,27 milijuna kuna, a vrijednost uplaćenih premija po policama osiguranja premašuje 81 milijun kuna.

Najveći iznos potpora odnosi se na Osječko-baranjsku županiju, više od 4,89 milijuna kuna, a uvjete za dobivanje potpora ostvarilo je 465 poljoprivrednih gospodarstva.

Na području Virovitičko-podravske županije uvjete za ostvarivanje potpore ostvarilo je 699 gospodarstava, kojima će na ime potpore biti isplaćeno 3,55 milijuna kuna, dok će za 370 korisnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji biti isplaćeno 2,9 milijuna kuna potpora osiguranju od šteta.

Način i uvjeti ostvarivanja prava na potporu propisani su Pravilnikom o ostvarivanju prava na potporu osiguranja od mogućih šteta u proizvodnji u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu.

U 2003. godini, kada je prvi put Ministarstvo donijelo Pravilnik, isplaćeno je 14,5 milijuna kuna, odnosno 39,5 posto manje nego što će biti isplaćeno u 2004. godini.

Podaci iz druge godine provedbe ovog modela pokazuju da sve veći broj poljoprivrednih gospodarstava sigurnost proizvodnje od elementarnih nepogoda vidi u osiguranju. U Ministarstvu napominju kako je za očekivati da će broj osiguranih površina iz godine u godinu rasti.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙