FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tematski broj časopisa i okrugli stol o izazovima poljoprivrednog zadrugarstva

ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Uredništvo časopisa Sociologija selai Hrvatski poljoprivredni zadružni savez predstavili su danas tematskibroj časopisa koji se bavi izazovima poljoprivrednog zadrugarstva tenajavili istoimeni okrugli stol koji će se održati sutra uMinistarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.
ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Uredništvo časopisa Sociologija sela i Hrvatski poljoprivredni zadružni savez predstavili su danas tematski broj časopisa koji se bavi izazovima poljoprivrednog zadrugarstva te najavili istoimeni okrugli stol koji će se održati sutra u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Kako je na konferenciji za novinare istaknuo urednik časopisa Antun Petak, ovaj tematski broj časopisa izdan je u povodu 140. obljetnice razvoja poljoprivrednog zadrugarstva u Hrvatskoj.

Obrađuju se teme poput razvoja poljoprivrednih zadruga u Hrvatskoj i Sloveniji, pitanja međunarodne konkurentnosti i poteškoće poljoprivrede na putu ulaska u Europsku uniju (EU) itd.

Osvrčući se na stanje u hrvatskom zadrugarstvu Petak je kazao kako je ono suočeno s nizom teškoća koje su posljedica nesređenog tržišta i sive ekonomije, nezainteresiranosti banaka za financiranje proizvodnje i razvojnih programa zadruga, nerazvijenih poticaja lokalne samouprave prema zadrugama, nedostatka mladih i obrazovanih stručnjaka u ruralnom prostoru.

Zbog svega toga, naveo je, od 1996. godine do 2000. broj zadruga u Hrvatskoj smanjen je za 35 posto, broj zaposlenih u zadrugama za 46 posto i broj članova za 37 posto, na 13.063 članova.

Petak je mišljenja kako je razvoj zadrugarstva put za povećanje broja zaposlenih, za razvoj ruralnih područja te ističe nužnost razvoja poduzetništva u zadrugarstvu.

Predsjednik HPZS-a Željko Mataga također drži kako bez zadrugarstva kao poduzetničkog sustava nema razvoja poljoprivrede. Kazao je i kako Hrvatska treba što prije izaći iz faze tranzicije u zadrugarstvu te dovršiti sve razvojne, zakonodavne i strateške pretpostavke kako bi se zadrugarstvo uskladilo s onim u razvijenim europskim zemljama.

Najavio je kako će HPZS predložiti nadležnim resornim institucijama konkretne mjere kojima bi zadrugarstvo trebalo postati poduzetnički sustav kao što je to u zemljama EU.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙