FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 2004. dodijeljeno 6,09 milijardi kuna državnih potpora

ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - U 2004. godini dodijeljene su državnepotpore u iznosu od 6,09 milijardi kuna, što je za 3,8 posto manjenego u 2003. godini, a udio ukupnih državnih potpora u brutodruštvenom proizvodu (BDP) smanjen je sa 3,3 posto u 2003. na 2,9posto u prošloj godini, stoji u godišnjem izvješću o radu Agencije zazaštitu tržišnog natjecanja za 2004. godinu u odnosu na državnepotpore.
ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - U 2004. godini dodijeljene su državne potpore u iznosu od 6,09 milijardi kuna, što je za 3,8 posto manje nego u 2003. godini, a udio ukupnih državnih potpora u bruto društvenom proizvodu (BDP) smanjen je sa 3,3 posto u 2003. na 2,9 posto u prošloj godini, stoji u godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2004. godinu u odnosu na državne potpore.

Koristeći usvojenu metodologiju iskazivanja državnih potpora koju koristi i Europska komisija, udio državnih potpora (bez poljoprivrede i ribarstava i prometa) u BDP-u u prošloj godini iznosi 1,11 posto, dok je u 2003. iznosio 1,63 posto, što predstavlja značajno smanjenje, ocjenjuju u Agenciji.

Kako se navodi u priopćenju Agencije, godišnje izvješće početkom ovog tjedna usvojilo je Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja i Agencija će ga uputiti Hrvatskom saboru.

Samo izvješće sastoji se od izvješća o radu Agencije za proteklu godinu u odnosu na državne potpore i izvješća Agencije o državnim potporama.

U dijelu izvješća o radu Agencije navedene su aktivnosti te institucije koje se odnose na uspostavu sustava nadzora državnih potpora, kao što su donošenje podzakonskih i ostalih provedbenih akata nužnih za učinkovito funkcioniranje kontrole državnih potpora, te na aktivnosti vezane uz rješavanje konkretnih predmeta državnih potpora. Također, ukazano je na probleme s kojima se suočava Agencija u provedbi Zakona o državnim potporama, osobito kada je riječ o suradnji s davateljima državnih potpora na lokalnoj razini.

U Godišnjem izvješću o državnim potporama dana je analiza dodijeljenih državnih potpora u prošloj godini, struktura državnih potpora po kategorijama i instrumentima dodjele državnih potpora.

Vijeće je na sjednici početkom tjedna raspravljalo i o zahtjevu za davanje suglasnosti na prijedlog davanja državnih jamstava pulskom Uljaniku za izgradnju pet brodova za stranog naručitelja, utvrdivši da se u konkretnim predmetima ne radi o državnim potporama u smislu Zakona i Uredbe o državnim potporama, te stoga za ta jamstva nije potrebno odobrenje Agencije.

Naime, Uredbom je uz ostalo propisano da državno jamstvo ne predstavlja državnu potporu ako korisnik zajma nije u financijskim poteškoćama, ako državno jamstvo ne pokriva više od 80 posto određene financijske obveze, ako je državno jamstvo povezano s određenom financijskom transakcijom, ograničeno po visini i vremenu trajanja, ako se za državno jamstvo zaračunava tržišna cijena, itd.

Vijeće je utvrdilo da se u slučaju pulskog Uljanik Brodogradilišta radi o poduzetniku koji uredno ispunjava svoje financijske obveze i za kojeg u posljednjih pet godina niti jedno činidbeno jamstvo nije bilo protestirano, da navedeno državno jamstvo ne pokriva više od 80 posto kreditnog zaduženja, da je ograničeno po visini i vremenu trajanja, te da stoga nije riječ o državnoj potpori u smislu odredaba Zakona i Uredbe o državnim potporama, navodi se u priopćenju koje je Agencija objavila na svojim web stranicama.

(Hina) xtp ybn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙