FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HSP protiv zakonskih izmjena vezano uz državne potpore

ZAGREB,13. srpnja 2005.(Hina) - Saborski HSP-a danas se oštrousprotivio predloženom zakonskom paketu kojim Vlada želi uskladitisustav državnih potpora sa smjernicama EU jer drži da EU namećeHrvatskoj, i prije nego postane članica Unije, način na koji ćerazvijati svoje regije.
ZAGREB,13. srpnja 2005.(Hina) - Saborski HSP-a danas se oštro usprotivio predloženom zakonskom paketu kojim Vlada želi uskladiti sustav državnih potpora sa smjernicama EU jer drži da EU nameće Hrvatskoj, i prije nego postane članica Unije, način na koji će razvijati svoje regije.

"EU od Hrvatske traži da razvijamo naše regije neovisno od naših gospodarskih interesa i činjenice da nismo članica Unije ", kazao je Tonči Tadić (HSP), protiveći se u raspravi predloženim izmjenama pet zakona - o porezu na dobit, o područjima posebne državne skrbi, o obnovi i razvoju Vukovara, o brdsko-planinskim područjima, te o slobodnim zonama.

Po njemu, ne postoji nikakav razlog da Hrvatska već sada prihvati zahtjeve EU, budući da i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kaže da smjernice EU Hrvatska mora prihvatiti do tri godine od stupanja na snagu SSP-a, dakle do 1. veljače 2008.

Ministar financija Ivan Šuker predložene izmjene smatra tek nužnim tehničkim usklađivanjem s propisima EU i napominje da je potpisivanjem SSP-a Hrvatska preuzela obvezu uskladiti sustav potpora s pravnim stečevinama EU.

To bi, tvrdi ministar, omogućilo Vladi da Saboru što prije uputi novi zakon o potporama koji bi na drugačiji, sa smjernicama EU usuglašen način, uredio sustav i način dodjele subvencija i potpora.

Izuzev HSP-ovog, ni jedan saborski klub nije se u kratkoj raspravi usprotivio predloženim izmjenama.

Klubovi, odnosno zastupnici u pojedinačnoj raspravi, pozvali su Vladu da što skorije uredi sustav statističkih regija te tako nastavi proces decentralizacije i omogući ravnomjeran razvoj svih regija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙