FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN-u sredstva iz CARDS-a za potporu sustavu dodjele državnih potpora

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - AZTN-u sredstva iz CARDS-a za potporusustavu dodjele državnih potpora
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - AZTN-u sredstva iz CARDS-a za potporu sustavu dodjele državnih potpora

HINA - Financijski servis

Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) predstavili su danas 800 tisuća eura vrijedan CARDS twinning projekt "Potpora hrvatskom sustavu dodjele državnih potpora", koji je prvenstveno usmjeren na jačanje institucionalnog kapaciteta AZTN-a.

Ovaj će se projekt provoditi tijekom narednih 18 mjeseci, a trebao bi pomoći Hrvatskoj da razvije sustav kontrole državnih potpora te da među hrvatskim institucijama koje dodjeljuju državne potpore i korisnicima tih potpora podigne svijest o toj tematici i razumijevanje sustava državnih potpora.

Prvi tajnik Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Oskar Benedikt je tom prilikom kazao da Europska unija (EU) posebno vodi računa o pravilnoj raspodjeli državnih potpora, ukazujući na važnost razumijevanje štetnosti krivo dodijeljenih potpora.

Usklađivanje hrvatskog sustava državnih potpora dio je procesa približavanja Hrvatske EU, a najbolji način za brzo dovršenje procesa je korištenje iskustava zemalja članica EU. Naime, stariji partner hrvatskim institucijama u ovom projektu je njemačko ministarstvo financija, a mlađi partner Ministarstvo financija Slovenije.

Hrvatska se već Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju obvezala da neće davati državne potpore koje mogu ugroziti tržišno natjecanje ili narušiti trgovinske odnose između Hrvatske i Unije, čemu je prilagođen i Zakon o državnih potporama iz travanja prošle godine, podsjetila je predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Naime, u Hrvatskoj još uvijek prevladava sektorski sustav državnih potpora, umjesto horizontalnih, namijenjenih svim poduzetnicima primjerice za projekte novog zapošljavanja, prihvaćanja novih tehnologija, obrazovanje, restrukturiranje i sl., kazala je Spevec. Dodala je kako se nada da će ovaj projekt doprinijeti da i sektori poput brodogradnje i proizvodnje čelika izađu iz sektorskog sustava poticanja.

Sredstva iz ovog projekta, četvrtog CARDS projekta namijenjenog AZTN-u, namijenjena su usklađivanju zakonodavstva, profesionalnom usavršavanju zaposlenika Agencije, poboljšanju prikupljanja podataka i za slične aktivnosti podizanja svijesti o značenju državnih potpora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙