FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Sveučilište od nove akademske godine s pet novih studija

SPLIT,19. srpnja 2005.(Hina) - Na Sveučilištu u Splitu u novu akademskugodinu nakon razredbenih ispita, održanih od 11. do 15. srpnja, moćiće se upisati više od 3600 studenata na sveučilišnim i još oko 2100 nastručnim studijima, doznaje se od rektora Ivana Pavića.
SPLIT,19. srpnja 2005.(Hina) - Na Sveučilištu u Splitu u novu akademsku godinu nakon razredbenih ispita, održanih od 11. do 15. srpnja, moći će se upisati više od 3600 studenata na sveučilišnim i još oko 2100 na stručnim studijima, doznaje se od rektora Ivana Pavića.

Sveučilište u Splitu ima 10 fakulteta, jednu umjetničku akademiju, dvije visoke učiteljske škole i jedan sveučilišni odjel. Osim što su svi studiji usklađeni s Bolonjskom deklaracijom, novina od ove akademske godine na splitskom Sveučilištu jest i pet novih studija, programi kojih su također usklađeni s europskim načinom studiranja, kazao je rektor Pavić.

Od rujna tako će prvi put u Splitu početi školovanje studenata studija glume pri Umjetničkoj akademiji. Na taj se studij, koji je organiziran u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem, upisuje osam studenata.

Studijski program filozofije i sociologije, na novoutemeljenom studiju filozofije nastalu spajanjem odjela za humanističke znanosti i Visoke učiteljske škole, pohađat će 30 studenata. Jednako toliko upisuje se i na studij mediteranske poljoprivrede koji je organiziran zajedno s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Na povijest umjetnosti prima se 10 studenata.

Svi novi studiji, osim studija glume, traju šest semestara i na prijediplomskoj su razini, kazao je Pavić. Studij glume trajat će četiri godine.

Školarine su jednake prošlogodišnjima, odnosno od 5500 kuna za redovite studente koji sudjeluju u troškovima, na područjima društvenih i humanističkih znanosti, 7370 kuna na području tehničkih i biotehničkih znanosti i studijima fizičke kulture i fizike, do 9240 kuna na medicini i prirodnim znanostima.

Po Bolonjskoj deklaraciji od iduće se godine uvode i novi indeksi prilagođeni novom načinu studiranja, bez navođenja narodnosti, samo s državljanstvom te s brojem bodova ECTS, kako bi se olakšao prelazak sa sveučilišta na sveučilište u zemljama potpisnicama Deklaracije.

Rektor Pavić ne očekuje veće teškoće u provedbi Bolonjske deklaracije jer su u proteklu razdoblju obavljene dobre pripreme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙