FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mencer: Senat prihvatio prijedlog Rektorskoga zbora o povećanju školarina

ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Rektorica Sveučilišta u Zagrebu HelenaJasna Mencer izjavila je danas da Senat zagrebačkoga Sveučilišta nijedonio odluku o povećanju školarina, već je prihvatio prijedlogRektorskoga zbora hrvatskih visokih učilišta da se školarine u novojakademskoj 2005./2006. godini povećaju do deset posto.
ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer izjavila je danas da Senat zagrebačkoga Sveučilišta nije donio odluku o povećanju školarina, već je prihvatio prijedlog Rektorskoga zbora hrvatskih visokih učilišta da se školarine u novoj akademskoj 2005./2006. godini povećaju do deset posto.

Na upit Hine rektorica Mencer se u telefonskome razgovoru očitovala o otvorenomu pismu koje joj je uputio Studentski zbor zagrebačkoga Sveučilišta u kojemu se izražava nezadovoljstvo odlukom Senata o povećanju školarina.

Rektorica zagrebačkoga Sveučilišta je rekla da su na sjednici Senata razmatrana dva prijedloga - onaj Rektorskoga zbora o povećanju školarina do deset posto te prijedlog Savjeta za financije o povećanju školarina u iznosu do 20 posto. Podsjetila je da je Savjet za financije neovisno i savjetodavno tijelo države koje djeluje u sklopu Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Osvrnula se i na jučerašnje očitovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) o povećanju školarina u kojemu stoji da je hrvatskim Ustavom zajamčena autonomija sveučilišta u odlučivanju o ustrojstvu i djelovanju u skladu sa zakonom.

Rektorica je istaknula da se ne može složiti s tim objašnjenjem Ministarstva budući da Vlada, odnosno MZOŠ, trebaju osigurati uvjete za izvedbu nastave u visokome obrazovanju u Republici Hrvatskoj.

Zato bi vrlo rado, kako je rekla, vidjela proračun Sveučilišta koji bi pokrivao troškove izvedbe nastave kakva se očekuje na kvalitetnim visokim učilištima, a u tako osiguranim uvjetima bilo bi pak najbolje, dodala je, da školarine uopće nema.

Po njezinim riječima, osim toga, takvim bi se proračunom morao osigurati i adekvatan prostor, oprema te nastavnici koji bi mogli zadovoljiti zahtjeve za kvalitetnim visokobrazovanim konkurentnim stručnjacima u državi.

"Hrvatska Vlada ni u jednom sazivu do sada nije se pokazala dovoljno odgovornom za osiguranje osnovnih uvjeta za razvoj visokoga obrazovanja", izjavila je.

Rektorica zagrebačkoga Sveučilišta se nada da će u tom kontekstu i studenti te njihovi predstavnici na pravilan način i pravedno raspravljati o studentskim školarinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙