FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Treći hrvatski seminar o Bolonjskom procesu

DUBROVNIK, 30. lipnja 2005. (Hina) - Sveučilište u Dubrovniku domaćinje trećega hrvatskog seminara o Bolonjskom procesu koji je danas počeorad, a sudionici će raspravljati o financiranju hrvatskih sveučilišta,zajedničkih studija te o pokretljivosti nastavnika i studenata.
DUBROVNIK, 30. lipnja 2005. (Hina) - Sveučilište u Dubrovniku domaćin je trećega hrvatskog seminara o Bolonjskom procesu koji je danas počeo rad, a sudionici će raspravljati o financiranju hrvatskih sveučilišta, zajedničkih studija te o pokretljivosti nastavnika i studenata.

Trodnevni skup organiziraju Sveučilište u Zagrebu, koji je nositelj dvaju tempus projekata - "Hrvatska grupa za promicanje Bolonjskog procesa (CRO4 Bologna)" i "Financijsko upravljanje hrvatskim sveučilištima (FIMACROU)", te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Sveučilište u Dubrovniku.

Svrha je Bolonjskog procesa, kojemu se Hrvatska priključila 2001. na ministarskoj konferenciji u Pragu, uspostava europskog prostora visokog školstva do 2010., a bitna sastavnica uspješna ostvarenja tog cilja jest i pokretljivost (mobilnost) nastavnika i studenata.

Prorektor riječkoga Sveučilišta Pero Lučin upozorio je da u Hrvatskoj prave mobilnosti zapravo i nema, ali da isto tako nema ni pravih podataka o tom procesu. Lučin smatra da je mobilnost posebice nedostatna unutar samih sveučilišta, istaknuvši da se to očituje i u tomu što na sveučilištima nisu izrađeni interdisciplinarni studijski programi, što smatra važnom zadaćom za iduće razdoblje.

Osvrnuvši se na nove studijske programe koji su nedavno dobili dopusnice, podsjetio je da je dopusnice dobilo 228 preddiplomskih, 220 diplomskih i 74 stručna studijska programa. Lučin je ocijenio da je premalo diplomskih i previše preddiplomskih programa što, istaknuo je, upućuje na to da Bolonjski proces baš i nije u potpunosti shvaćen. Po njegovim riječima realan omjer preddiplomskih i diplomskih studija trebao bi biti jedan prema dva. Riječki prorektor nada se da će i to biti urađeno u idućem razdoblju.

O trenutačnu stanju i perspektivama veće pokretljivosti studenata govorili su studenti Sveučilišta u Dubrovniku Tomislav Mendeš i Vido Prkačin te student zagrebačkog Sveučilišta Šime Višić.

O zaključcima i deklaraciji nedavno održana 2. hrvatskog studentskog kongresa govorio je student Sveučilišta u Zagrebu Denis Avdagić. To je potaknulo predsjednika Glavnog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića da upozori kako studentski predstavnici moraju imati primjeren status kako bi doista mogli sudjelovati u odlučivanju o pitanjima važnim za akademsku zajednicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙