FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30sati
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30 sati

SEUL - Pregovori o ukidanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje nastavit će se 26. srpnja u Pekingu, priopćilo je u utorak južnokorejsko ministarsto vanjskih poslova. Pjongjang je početkom mjeseca nakon 13-mjesečnog zastoja pristao ponovno sudjelovati u pregovorima, nakon što je visoki američki izaslanik potvrdio kako Washington priznaje suverenost tog komunističkog režima. U pregovorima sudjeluju dvije Koreje, SAD, Rusija, Kina i Japan, čiji je premijer Junichiro Koizumi u utorak ponovio kako Tokio i dalje želi normalizirati odnose s Pjongjangom.

RAMALLAH - Izraelski vojnici ubili su u utorak ujutro južno od Jenina dvojicu naoružanih palestinskih militanata, objavili su palestinski sigurnosni izvori. Po njihovim riječima, ubijeni su pripadali Brigadama mučenika al-Aqsae, oružanog krila vodeće palestinske stranke Fatah. Izraelski glasnogovornik u Tel Avivu izjavio je da su vojnici došli u grad Yamoun i opkolili kuću u kojoj su se zabarikadirali militanti. Vojnici su ih pozvali na predaju no oni su to odbili i zapucali na Izraelce koji su uzvratili paljbu i ubili ih obojicu.

TOKIO - Sud u Tokiju odbio je u utorak zahtjeve kineskih tužitelja za odštetom od Japana zbog korištenja biološkog oružja u Kini tijekom Drugog svjetskog rata. Poništavajući raniju sudsku odluku, Vrhovni sud u Tokiju ipak je podupro deklaraciju nižeg suda iz 2002. godine u kojoj se kaže da je Japan izvodio biološke napade, što japanska vlada nikada nije službeno potvrdila. U tužbi, svaki od 180 kineskih tužitelja traži odštetu od 89.000 dolara. "To nije ispravna i pravedna odluka", rekla je Wang Xuan, nećakinja jedne od žrtava. Najavila je žalbe na presudu i pozvala Japan i Kinu da na višoj razini rješe nesporazume iz rata.

DALLAS - Stanovništvo južnog Teksasa u utorak su učvrščivali prozore i stavljali vreće s pijeskom ispred mjesta koja bi mogla biti poplavljena, pripremajući se za dolazak uragana Emily. "Dosad smo imali sreće, ali to ne može ići unedogled", rekao je ranger parka okruga Cameron Arnold Flores. "Nije nas pogodilo kao Floridu". Emily je u ponedjeljak ujutro stigla do meksičkog poluotoka Yucatana, uništavajući hotele i zgrade i zaustavivši cjelokupni izvoz nafte u Meksiku, a potom se vratila prema moru i počela se kretati prema američkoj granici. Progostičari očekuju da Emily ojača iznad Meksičkog zaljeva i do utorka navečer udari na sjeveroističnu obalu Meksika "kao uragan velike snage".

MADRID - Skupina izletnika priznala je policiji odgovornost za izazivanje golemog šumskog požara u središnjoj Španjolskoj u kojem je poginulo 11 vatrogasaca, rekla je u utorak glasnogovornica regionalne policije Castille Carmen Vallejo. Skupina od deset ljudi priznala je da je potaknula požar pokušavajući zapaliti vatru za roštilj u borovoj šumi u parku prirode u provinciji Guadalajari, rekla je Vallejo. Protiv osobe koja je potpalila roštilj Civilna je straža podigla službenu optužnicu u očekivanju pune istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙