FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 14. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Američki ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff najavio je u srijedu temeljitu reorganizaciju svoga ministarstva kako bi se bolje suprotstavilo potencijalnim terorističkim i drugim sigurnosnim prijetnjama Sjedinjenim Državama. Chertoff je najavio da planira centralizirati analizu terorističkih prijetnji u svom ministarstvu, staviti veći naglasak na bioterorizam i pojačati sustav za otkrivanje u javnom prometu. "Naše ministarstvo mora hitno provesti poboljšanja. Naš neprijatelj se neprekidno mijenja i prilagođava, pa tako i mi moramo biti brzi i odlučni", rekao je Chertoff govoreći o temeljitoj reorganizaciji dvije godine starog ministarstva osnovanog nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Reforma je odgovor na kritike da je domovinska sigurnost i dalje neusredotočena i loše koordinirana te smjera potaknuti usporenu birokraciju opsjednutu međusobnom borbom za nadležnost i osigurati da se resursi ministarstva upotrijebe na sigurnosno najugroženijim poljima.

LONDON

Nove metalne prepreke biti će postavljene oko britanskog parlamenta u palači Westminster i zamijenit će betonske blokove postavljene prije dvije godine, izjavio je u srijedu ministar za odnose s parlamentom Geoff Hoon. O toj je mjeri zaštite zgrade parlamenta, u kojoj zasjedaju Gornji i donji dom, odlučeno prije terorističkih napada 7. srpnja. Crni betonski blokovi postavljeni su ispred parlamenta 2003. godine s ciljem da se spriječi napad kamionom natovarenim eksplozivom.

LJUBLJANA

Vrata Europske unije moraju ostati otvorena za države zapadnog Balkana jer je to najbolji način za sređivanje prilika u regiiji, izjavio je u srijedu u Budimpešti slovenski premijer Janez Janša. Janša je u Budimpešti bio nazočan na sastanku predsjednika vlada država Višegradske skupine (Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke), te premijera Austrije i Slovenije posvećenom nastavku pregovora o financijskoj perspektivi Europske unije za razdoblje 2007-2013, te drugim pitanjima u vezi s krizom koje je izazvao zastoj u prihvaćanju europskog ustava i odgoda dogovora o tom financijskom dokumentu zbog neslaganja oko strukture europskog proračuna.

HAVANA

Kubanski disidenti sukobili su se u srijedu s pristašama Fidela Castra dok su pokušavali odati počast ljudima koji su 1994. godine prilikom pokušaja bijega iz zemlje izgubili živote u potonuću tegljača kojeg je potopila kubanska obalna straža. Oko 20-ak prosvjednika je marširalo Havanom do zida Malecon na obali mora, noseći slike 40 utopljenika, među kojima su bila brojna djeca, i uzvikujući "Pravda", "Sloboda"! Disidenti su u more bacili bijelo cvijeće no ubrzo su ih opkolili pristaše kubanske komunističke vlade, pripadnici tzv. "radničkih brigada", gurajući ih i udarajući. Kada su počeli vikati "Dolje s Castrom" napadnuti su palicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙