FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rektorica Mencer: dr. Brkić je zlorabio položaj i bit će suspendiran

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Rektorica zagrebačkog SveučilištaJasna Helena Mencer izjavila je danas da je predstojnik Klinike zakirurgiju Veterinarskog fakulteta dr. Antun Brkić, koji je voditeljpokusa na bigl psima, zlorabio svoj položaj te da će danas bitisuspendiran.
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Rektorica zagrebačkog Sveučilišta Jasna Helena Mencer izjavila je danas da je predstojnik Klinike za kirurgiju Veterinarskog fakulteta dr. Antun Brkić, koji je voditelj pokusa na bigl psima, zlorabio svoj položaj te da će danas biti suspendiran.

"Mislim da dr. Brkić ne može zadržati svoje mjesto na Fakultetu", izjavila je rektorica na današnjoj konferenciji za novinare. Dr. Brkić ne samo da je zlorabio položaj, već nije istinito obavijestio javnost jer su pokusi na psima, koji su trebali biti u karanteni, ipak izvršeni, rekla je. Akademske slobode shvaćaju se prilično anarhično, a ovo je samo jedan od takvih primjera, ocijenila je.

Rektorica misli i da bi dekanica Veterinarskog fakulteta Ljiljana Pinter trebala ostati na radnom mjestu, dok se ne ispita cijeli slučaj. "Ona nije bila informirana a ono što je trebala učiniti s pozicije dekanice, učinila je", kazala je rektorica složivši se da je dekanica trebala znati što se događa na Fakultetu no kao olakotnu okolnost navela je neintegrirano Sveučilište i fakultete koji imaju pravnu osobnost.

Najavila je inspekciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na Veterinarskom fakultetu koja će istražiti vjerodostojnost dokumenata jer, rekla je, postoje indicije da ti dokumenti nisu pravno uredu.

Prorektor za nastavu i studente Vjekoslav Jerolimov upozorio je na drastično povećan broj prijavljenih studenata koji ostvaruju pravo prednosti pri upisu na fakultete zbog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Naime, kvota od 12.176 planiranih studenata za upis mogla bi biti premašena za 15 posto, kazao je Jerolimov dodajući da to govore pokazatelji s 15 fakulteta od ukupno 33 institucije.

Na konferenciji je istaknuto da će provođenje tog zakona utjecati na kvalitetu studiranja te da će pojedine sastavnice Sveučilišta dovesti do nemogućnosti predviđenog izvođenja nastave u skladu s Bolonjskim procesom. Rektorica Mencer drži da je Vlada trebala osigurati uvjete za provođenje tog zakona, a Aleksa Bjeliš, prorektor za znanost i razvoj, ocijenio je opasnim kada Sveučilišta imaju socijalnu ulogu a nemaju razvojnu. Dekan Farmaceutskog fakulteta Ivan Jalšenjak zapitao je tko će bit kriv kada Bolonjski proces "zapne", dok je Tihomir Hunjak, prorektor za poslovanje ocijenio da se studentima s posebnim pravima ne pomaže ako im se smanji razina zahtjeva na razredbenim ispitima.

Na konferenciji je izraženo nezadovoljstvo zbog plana rebalansa proračunskih sredstava Ministarstva znanosti za pozicije Sveučilišta, kojim je prvobitno dodijeljen iznos proračunskih sredstava za 2005. umanjen za oko 35 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙