FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 18. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do4,30 sati.
ZAGREB, 18. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MADRID

Četrnaest dobrovoljnih vatrogasaca, članova rezervne postrojbe sastavljene od šumskih radnika, smrtno je stradalo u nedjelju boreći se sa šumskim požarom u području Guadalajare u središnjem dijelu Španjolske, izjavio je u nedjelju navečer glasnogovornik tamošnjih vlasti. Još se jedan vatrogasac nalazi u teškom stanju, kazao je glasnogovornik. Do nesreće je vjerojatno došlo kada se vatrogasno vozilo našlo okruženo vatrom. "Uspostavljena je krizni stožer s civilima i vojnicima, uz snage policije", dodao je glasnogovornik, dok požar koji je buknuo u subotu u nedjelju navečer još uvijek nije bio pod nadzorom. U požaru u području Guadalajare gdje je od subote uništeno gotovo 5000 hektara.

GAZA

Palestinski predsjednik Mahmud Abas obećao je u nedjelju da će učiniti sve kako bi zaustavio raketne napade militantne skupine Hamas na izraelske ciljeve. "Učinit ćemo sve što možemo kako bi spriječili te rakete", rekao je Abas, čije su policijske snage u posljednjim danima imale nekoliko okršaja s Hamasovcima upravo s tim ciljem. U nedjelju ujutro izraelski premijer Ariel Sharon zaprijetio je neograničenom vojnom ofenzivom na pojas Gaze s namjerom suzbijanja najnovijeg vala palestinskih napada. Sharon je naglasio da ne može prihvatiti daljnje raketne napade s palestinskih područja na izraelske ciljeve, a njih je u zadnjih nekoliko dana bilo nekoliko desetina. Abas je u nedjelju upozorio da bi bilo kakav izraelski vojni upad u Gazu "mogao potkopati i sabotirati sve" što je učinjeno otkako je dogovoren izraelsko-palestinski prekid vatre u Šarm el-Šeiku prije pet mjeseci. Palestinski je predsjednik dodao da će se obratiti Amerikancima i zatražiti njihovo posredovanje u spriječavanju izraelske vojne akcije.

NEW YORK

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Brazila, Indije i Japana počeli su u nedjelju sastanke u sjedištu UN-a u New Yorku kako bi uvjerili afričke zemlje da podrže plan širenja Vijeća sigurnosti koji je predložila ta skupina zemalja. Joschka Fischer (Njemačka), Celso Amorim (Brazil), Natwar Singh (Indija) i Nobutaka Machimura (Japan) počeli su lobiranje jednosatnim susretom sa sadašnjim predsjednikom Opće skupštine UN-a Gaboncem Jeanom Pingom. Šefovi diplomacija skupine koja se naziva G4 telefonski su razgovarali i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, a tijekom dana sastat će se s izaslanstvom Afričke unije predvođenim nigerijskim ministrom vanjskih poslova Oluom Adenijim. G4 (Njemačka, Brazil, Indija, Japan) predstavila je nacrt rezolucije kojim se predviđa širenje Vijeća sigurnosti sa sadašnjih 15 na 25 članova. Odnosno, dodalo bi se šest novih stalnih mjesta, ali bez prava veta i četiri nestalna. Četiri stalna mjesta članice G4 žele za sebe, a druga dva za afričke zemlje. Taj nacrt odlučno je odbilo nekoliko zemalja među kojima su Sjedinjene Države, Rusija, Kina i Pakistan. Kako bi rezolucija G4 bila usvojena, mora je odobriti dvije trećine Opće skupštine UN-a, to jest 128 od 191 zemlje. Podrška afričkog bloka koji broji 54 članova ključna je za usvajanje teksta.

ISTANBUL

Bomba koja je raznijela minibus u Kusadasiju, popularnom tuskom ljetovalištu na Egejskome moru, ubivši petero ljudi. bila je postavljena ispod sjedala i aktivirana pomoću satnog mehanizma ili daljinski, izjavio je u nedjelju tamošnji dužnosnik. Turska policija pojačala je sigurnost u svim ljetovalištima na Egejskome moru dan pošto je petero ljudi, među kojima dvoje zapadnih turista ubijeno u Kusadasiju. Stručnjaci su završili istragu na licu mjesta i vratili se u Ankaru, radi proučavanja dokaza, rekao je Mustafa Malay, upravitelj pokrajine Aydin. "Sada imamo dvije mogućnosti", kazao je Malay. "Moguće je da je bomba aktivirana pomoću satnog mehanizma ili daljinskim upravljanjem. To nije bilo djelo bombaša samoubojice", rekao je Malay. Bomba je bila postavljena ispod sjedala u stražnjem dijelu minibusa, dodao je. U eksploziji je ozlijeđeno najmanje 13 osoba. Nitko nije preuzeo odgovornost za subotnju eksploziju, ali se odmah posumnjalo na kurdske pobunjenike. Glavna kurdska pobunjenička skupina odbacila je odgovornost za bombaški napad.

LONDON

Nekadašnji britanski premijer Edward Heath, koji je vodio zemlju od lipnja 1970. do ožujka 1974., umro je u nedjelju, objavio je njegov glasnogovornik. Još tijekom popodneva objavljeno je u britanskim medijima da se teško bolesni Heath (89) bliži "kraju života". Heath je došao na čelo Konzervativne stranke 1965. godine kao njezin prvi lider koji nije bio "plave krvi". Premijerom je postao pet godina kasnije. Godine 1973. uveo je Veliku Britaniju u Europsku uniju, ali već sljedeće godine sišao je s vlasti. Raspisao je opće izbore nakon velikog štrajka britanskih rudara i nemira u zemlji i izgubio ih od laburista. Na čelu konzervativaca zamijenjuje ga 1975. Margaret Tatcher, a Heath je ostao zastupnikom u britanskom parlamentu do 2001. godine.

BEOGRAD

Socijalistička partija Srbije (SPS) bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića proslavila je u nedjelju u Beogradu svoju 15. obljetnicu. SPS se "pretvorio u socijaldemokratsku stranku" i oslobodio se "kulta ličnosti", kazao je na svečanom sastanku čelništva stranke Ivica Dačić, predsjednik glavnog odbora SPS-a. SPS je prošao kroz teško razdoblje u zadnjih pet godina i "danas njegovo članstvo čine osobe koje su odbile napustiti stranku čak i u najtežim trenucima", kazao je Dačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙