FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 17. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BAGDAD - U najnovijem valu samoubilačkih napada u Iraku, četirima autobombama napadnute su u nedjelju iračke i američke vojne patrole, pri čemu je poginulo 19 osoba, objavili su irački policijski izvori. Najnoviji val samoubilačkih napada u Iraku uslijedio je samo dan nakon masakra u Musayebu, 100 kilometara južno od Bagdada u kojem je prema najnovijim službenim podacima poginulo 98, a ranjeno 75 osoba što je najveći broj žrtava od eksplozije u veljači u Hilli, južno od Bagdada kada je ubijeno 125 osoba. Irački ministar obrane u međuvremenu je objavio da su snage sigurnosti u racijama diljem zemlje uhitile 26 osoba osumnjičenih za smrtonosne oružane napade.

BAGDAD - Posebni irački sud osnovan radi istrage zločina bivšeg diktatora Sadama Huseina podigao je u nedjelju protiv njega prve optužnice. Sudac Raed Jouhi, glavni istražitelj u tom postupku, govori o novoj fazi suđenja koja se vodi protiv još trojice visokih dužnosnika bivšeg režima. Optužnice se odnose na masakr šijitskih muslimana u selu Dujail sjeverno od Bagdada koji je uslijedio nakon neuspješnog atentata na Sadama 1982. godine. Nakon pokušaja ubojstva, Sadam je naredio val zračnih napada na to selo u kojima su smrtno stradali deseci civila. Jouhi očekuje da će sud za nekoliko dana objaviti datum početka suđenja.

MOSTAR - Pripadnici NATO snaga u BiH pustili su u nedjelju ujutro iz desetodnevnog pritvora Aleksandra Sašu Karadžića, sina najtraženijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića, objavljeno je iz Zapovjedništva NATO-a u BiH. "NATO ima obvezu uhititi optužene za ratne zločine. Bjegunci optuženi za ratne zločine i oni koji im pružaju potporu predstavljaju glavnu prijetnju održavanju mira u BiH, razvoju zemlje i njezinom napretku", ističe se u nedjeljnom priopćenju NATO-a. Dodaje se kako su NATO-vi vojnici uhitili sina Radovana Karadžića u okviru mandata koji imaju međunarodne sigurnosne snage u BiH, te da su prema njemu postupali sukladno međunarodnim standardima.

BERLIN - Njemački predsjednik Horst Koehler odlučio je raspustiti zastupnički dom i tako omogućiti prijevremene parlamentarne izbore, a odluku će objaviti putem televizije, piše tjednik Der Spiegel koji će izaći u ponedjeljak. Predsjednik, član Kršćansko-demokratske unije (CDU), neslužbeno je već izjavio da želi raspustiti Bundestag, što želi i socijaldemokratski kancelar Gerhard Schroeder, dodaje se u internetskom izdanju časopisa objavljenom u nedjelju. Njegova odluka nije iznenadila, jer bi u protivnom Njemačka sigurno zapala u političku krizu, što predsjednik želi spriječiti po svaku cijenu, kako piše Spiegel. Parlamentarni izbori koji su prvotno bili planirani za jesen 2006., trebali bi se održati 18. rujna.

RIM - Papa Benedikt XVI. održao je u nedjelju svoj prvi angelus u talijanskoj alpskoj regiji Valle d'Aosti gdje se nalazi na odmoru, pred više tisuća vjernika koji su došli pozdraviti nasljednika Ivana Pavla II. koji je također provodio ljetni odmor na istome mjestu u istoj kućici salezijanaca. Papa je naglasio kako je to njegov prvi angelus "među predivnim planinama koje je toliko volio moj voljeni prethodnik Ivan Pavao II.".

BERLIN - Kroatisti-slavisti sa sveučilišta u SR Njemačkoj ovog su vikenda u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH u prostorijama našeg veleposlanstva u Berlinu održali savjetovanje posvećeno problemima i budućnosti svoje struke. U radu dvodnevnog skupa sudjelovalo je četrdesetak profesora, docenata i lektora hrvatskog jezika s njemačkih sveučilišta, koordinatori hrvatskih škola u SR Njemačkoj, akademici iz HAZU-a, i drugi stručnjaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙