FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno iznad 60 dolara po barelu

LONDON, 6. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su usrijedu prekoračile 60 dolara po barelu nakon što je tropska oluja uMeksičkom zaljevu snažno ojačala strahove da rafinerije neće uspjetinagomilati dovoljno zaliha za pokrivanje vrhunca potražnje uoči zime.
LONDON, 6. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su u srijedu prekoračile 60 dolara po barelu nakon što je tropska oluja u Meksičkom zaljevu snažno ojačala strahove da rafinerije neće uspjeti nagomilati dovoljno zaliha za pokrivanje vrhunca potražnje uoči zime.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu na 60,13 dolara da bi se ustalio na 59,90 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 38 centi na 58,67 dolara.

"Uraganska prijetnja nesumnjivo je ojačala strahove ljudi da će rafinerije teško proizvesti dovoljno proizvoda, posebno u vrijeme visoke potražnje za benzinom", kazao je Daniel Hynes iz ANZ Institutional Bankinga.

Ulagači iz hedge fondova ocjenjuju da će zimski vrhunac potražnje napregnuti ponudu, posebno kada je riječ o lož-ulju i ostalim destilatima.

Tropska oluja Cindy predstavlja prijetnju za naftnu infrastrukturu u Meksičkom zaljevu a na Karipskom moru formira se i nova oluja, nazvana Dennis.

Savezna služba za upravljanje mineralima objavila je da je tri posto dnevne proizvodnje nafte i zemnog plina u Meksičkom zaljevu zatvoreno u okviru preventivne mjere koja je obuhvatila i evakuaciju nekih radnika s naftnih platformi.

Američki Državni centar za uragane sa sjedištem u Miamiju konstatirao je da je to najraniji dosad zabilježeni datum formiranja četiri tropske oluje u atlantskom bazenu, podupirući predviđanja da bi sezona uragana u 2005. mogla biti neuobičajeno aktivna.

Cijene bi mogle dodatno porasti obistine li se preliminarne prognoze o zalihama sirove nafte u SAD-u. Naime, očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade, koje će zbog Dana nezavisnosti biti objavljeno dan kasnije, u četvrtak, pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,2 milijuna barela.

Usprkos naznakama o snažnoj potražnji u SAD-u, drugi po veličini potrošač u svijetu Kina pokazuje naznake da bi rast u ovoj godini mogao biti slabiji nego što se očekivalo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙