FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hebrang i Letica izradili Nacrt deklaracije o "Oluji"

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Saborski zastupnici Andrija Hebrang(HDZ) i Slaven Letica (neovisni) ovih su dana izradili nacrt saborskeDeklaracije o "Oluji", koja tu vojno-redarstvenu operaciju određujekao savezničku antiterorističku akciju, utemeljenu na međunarodnompravu.
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Saborski zastupnici Andrija Hebrang (HDZ) i Slaven Letica (neovisni) ovih su dana izradili nacrt saborske Deklaracije o "Oluji", koja tu vojno-redarstvenu operaciju određuje kao savezničku antiterorističku akciju, utemeljenu na međunarodnom pravu.

U tekstu, za koji će dvojica zastupnika sutra zatražiti potporu parlamentarnih klubova, osuđuju se svi pojedinačni zločini počinjeni u "Oluji" i "Bljesku".

Izražava se, međutim, zabrinutost zbog činjenice što se u nekim haaškim optužnicama "Oluja" kvalificira kao "udruženi zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja".

Ističe se da je svrha te akcije bila oslobađanje okupiranoga hrvatskog teritorija, na kojem su srpske paravojne snage i JNA vršile sustavan teror i provodile politiku etničkog čišćenja.

Navodi se da je saveznički karakter "Oluja" formalno dobila potpisivanjem Sporazuma o vojnoj suradnji između RH i BiH u Splitu 22. srpnja 1995.

"Oluja" je, međutim, tvrde autori teksta, saveznički karakter imala i znatno prije, jer su u njezinoj obavještajnoj, strategijskoj, operativnoj i diplomatskoj pripremi i izvedbi sudjelovali predstavnici mnogih zemalja.

Posebna zahvalnost izražava se bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu i njegovim najbližim suradnicima - Alu Goreu, Madeleine Albright, Richardu Holbrookeu, Anthonyju Lakeu, Peteru Galbrightu i drugima, te NATO-ovim snagama, koje su "imale odlučujuću ulogu u konačnom slamanju velikosrpske agresije".

Predloženi tekst autori će sutra poslati svim saborskim klubovima, a očekuju da će usklađeni tekst Sabor donijeti prije ljetne stanke, u povodu 10. obljetnice "Oluje", koja se obilježava 5. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙