FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arheološka istraživanja na Markovu trgu bacaju novu sliku na povijest Zagreba

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Dva groba koja su u sklopuarheoloških istraživanja pronađena na Trgu sv. Marka mogla biposlužiti kao materijalno svjedočanstvo života na Gradecu prije 13.stoljeća kada je sagrađena crkva sv. Marka.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Dva groba koja su u sklopu arheoloških istraživanja pronađena na Trgu sv. Marka mogla bi poslužiti kao materijalno svjedočanstvo života na Gradecu prije 13. stoljeća kada je sagrađena crkva sv. Marka.

Iako se još ne zna iz kojeg razdoblja datiraju nedavno otkriveni grobovi, po svemu sudeći stariji su od crkve jer je jedan od njih pronađen ispod kontrafora današnje crkve sv. Marka, rekao je Hini arheolog Muzeja grada Zagreba Boris Mašić.

"To bi značilo da postoje materijalna svjedočanstva o životu na Gradecu prije 13. stoljeća, kad je Zagreb dobio status slobodnog kraljevskog grada (1242), kazao je Mašić.

Grobovi su dobro očuvani. Riječ je o skeletnim ukopima orijentacije istok zapad položenima u grobnu jamu.

Nakon što su otkriveni grobovi istraživanje je prošireno na šire područje Markova trga jer se pretpostavlja da bi ih se moglo još otkriti.

Sjeverno uz crkvu sv. Marka otkriveni su i temelji kapele sv. Fabijana i Sebastijana iz 15. stoljeća. Za tu kapelu znalo se od ranije, a srušena je u 19. stoljeću prilikom prve velike obnove crkve sv. Marka.

Arheološka istraživanja na Markovu trgu od svibnja provodi Muzej grada Zagreba na inicijativu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, a u okviru projekta uređenja hodnih ploha Markova trga što financira grad Zagreb.

Oba istraživanja preduvijet su izvođenju toga projekta jer je riječ o zaštićenoj povijesnoj cjelini grada Zagreba.

Prema svemu sudeći projekt uređenja trga biti će modificiran s obzirom na arheološke nalaze, a svakako će se u hodnoj razini predstaviti temelji otkrivene kapele, rekao je Mašić.

Dodao je da su i ova istraživanja, uz brojna obavljena proteklih godina na Gornjem gradu, potvrdila postojanje naselja iz vremena starijeg željeznog doba (VII. do VI. stoljeće prije Krista) te iz razdoblja II. i I stoljeća prije Krista. Iz tog razdoblja otkrivena je keramika i ostaci ognjišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙