FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici: Nova metoda ranog otkrivanja Alzheimera

WASHINGTON , 20. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Informatički program kojiće omogućiti da se uz pomoć moždane scintigrafije izmjere izmjene kojese događaju u posebnom dijelu ljudskoga mozga, u skoroj će budućnostiomogućiti da se predvidi hoće li netko oboljeti od Alzheimerovebolesti, izvijestila je u nedjelju dr. Lisa Mosconi iz medicinskeškole Sveučilišta u New Yorku, koja je vodila istraživanje.
WASHINGTON , 20. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Informatički program koji će omogućiti da se uz pomoć moždane scintigrafije izmjere izmjene koje se događaju u posebnom dijelu ljudskoga mozga, u skoroj će budućnosti omogućiti da se predvidi hoće li netko oboljeti od Alzheimerove bolesti, izvijestila je u nedjelju dr. Lisa Mosconi iz medicinske škole Sveučilišta u New Yorku, koja je vodila istraživanje.

"Ovo istraživanje prvi put pokazuje da se evidentiranje smanjene aktivnosti u hipokampusu može iskoristiti kako bi se predvidjelo koja je osoba u najvećoj opasnosti od eventualnog razvoja Alzheimerove bolesti," rekla je dr. Mosconi.

"Unatoč tomu što ćemo rezultate našeg istraživanja morati potvrditi dodatnim istraživanjima, naša tehnika nudi mogućnost da se razvoj Alzheimera ili sličnih problema s pamćenjem predvidi u 85 posto slučajeva kod osoba koje u trenutku ispitivanja nemaju nikakvih simptoma", rekla je Mosconi predstavljajući rezultate istraživanja svojim kolegama na prvoj međunarodnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti.

Tehnika se temelji na dugogodišnjem istraživanju psihijatrice Mone de Leon, direktorice Centra za održavanje cerebralnog zdravlja koje je, na temelju tomografije i magnetske rezonancije pokazalo da se veličina hipokampusa, dijela mozga zaduženog za memoriju i shvaćanje, smanjuje usporedno s napretkom Alzheimerove bolesti. Dr. Mosconi istraživanje je provela na 53 zdrave osobe u dobi od 54 do 80 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙