FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Augusteum Narone"

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Reprezentativna izložba "AugusteumNarone" o otkriću carskog hrama u Vidu kod Metkovića Splitskogarheološkog muzeja otvorena je večeras u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Reprezentativna izložba "Augusteum Narone" o otkriću carskog hrama u Vidu kod Metkovića Splitskog arheološkog muzeja otvorena je večeras u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu.

Izložba je u zadnjih godinu dana bila postavljana u Splitu, Oxfordu, Barceloni i Rimu i zagrebačka je zadnje takvo predstavljanje te vrijedne arheološke građe prije nego se uskoro otvori Arheološki muzej na otvorenom u Vidu kod Metkovića, nalazištu tih vrijednih umjetnina. Autor izložbe je arheolog Emilio Marin, voditelj desetgodišnjeg istraživanja toga važnog lokaliteta.

Središnji dio izložbe skupina je od devet mramornih kipova naravne ili nadnaravne veličine, što je otprilike polovica kipova iz Augusteuma u Naroni koji je iznjedrio do sada u svijetu najbrojniju skupinu rimskih carskih kipova iz 1. stoljeća. Izlošci su, djelomično rekonstruiranu, predstavljeni u izvornu prostoru hrama carskoga kulta, a grafička rekonstrukcija cijelog hrama također je dio izložbe.

Od izložaka posebnu pozornost privlači cjelovit kip carice Livije, kojemu je sudbina razdijelila glavu i tijelo - glava kipa je bila izložena u muzeju Ashmolean u Oxfordu, a tijelo se nalazilo u Naroni. Na prošlogodišnjoj izložbi u Oxfordu kip je napokon spojen, a znanstvenici su se složili da su te dvije cjeline jedinstven kip carice Livije.

Osim tih kipova posebna arheološka vrijednost je i mnoštvo malih nalaza keramike, stakla, kovine te novac, koji dočaravaju život u hramu.

Izložbu je u nazočnosti velikog broja posjetitelja otvorila pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, istaknuvši kako je izložbi prethodilo jednostoljetno istraživanje, a posebno u zadnjem desetljeću, koje je vodio Emilio Marin. Na izložbi zadivljuje prikaz svega što nudi naronsko nalazište, rekla je, ocijenivši kako je to nov oblik prikaza arheološke građe. Muzej "Narone" u Vidu bit će poticaj i za uređenje drugih arheoloških područja i parkova u Hrvatskoj, rekla je.

Ravnateljica Arheološkog muzeja iz Splita Zrinka Buljević naglasila je kako su izlošci pod zemljom bili gotovo 16 stoljeća te kako je zagrebačka izložba priređena uoči povratka u Vid.

Autor Arheološkog muzeja na otvorenom u Vidu je arhitekt Goran Rako.

U katalogu izložbe njezin autor Emilio Marin uz ostalo je istaknuo da će rimski mramorni dinastički kipovi zajedno s drugim nalazima koji dokumentiraju uspon i pad Augusteuma Narone zauvijek ući u svjetsku riznicu antičke umjetnosti i klasične i provincijalne arheologije.

Otvorenju izložbe nazočio je i ministar kulture Božo Biškupić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙