FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preveden najstariji alfabetski zapis: 3000 godina stara kletva

MAINZ, 23. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Jedan lingvist iz Mainzadešifrirao je i preveo najstariji alfabetski zapis na svijetu,priopćeno je sa sveučilišta Johannes Gutenberg iz Mainza.
MAINZ, 23. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Jedan lingvist iz Mainza dešifrirao je i preveo najstariji alfabetski zapis na svijetu, priopćeno je sa sveučilišta Johannes Gutenberg iz Mainza.

Reinhard Lehman, stručnjak za starohebrejski, snimio je i dešifrirao cjeloviti fenički natpis, star 3000 godina koji se nalazio na sarkofagu iz Byblosa čuvanom u bejrutskom Nacionalnom muzeju. Radi se o oko 3000 godina staroj kletvi upućenoj skrnavitelju groba, priopćeno je sa sveučilišta.

Sarkofag je otkriven već 1923. godine, ali natpis dosad nikad nije dešifriran.

"Tekst ima 38 riječi i napisan je na arhaičnom sjevernofeničkom dijalektu", rekao je Lehman dodajući da se natpis može tretirati kao najstarije smisleno povezana cjelina napisana alfabetom koji se i danas koristi. Dešifrirani natpis u prijevodu glasi: "... bude li ovaj sarkofag otvoren, ojačat će štap njegova sudišta, srušit će se prijestolje njegova kraljevstva, a mir će pobjeći iz Byblosa..."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙