FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodno arheološko istraživanje u Danilu kod Šibenika

ŠIBENIK, 16. lipnja 2005. (Hina) - Na arheološkom lokalitetu Bitinj, umjestu Danilu, na šibenskom području, sudionici Interdisciplinarnogistraživanje izvijestili su o rezultatima arheoloških iskapanja natome području.
ŠIBENIK, 16. lipnja 2005. (Hina) - Na arheološkom lokalitetu Bitinj, u mjestu Danilu, na šibenskom području, sudionici Interdisciplinarnog istraživanje izvijestili su o rezultatima arheoloških iskapanja na tome području.

Prije sedam tisuća godina u razdoblju neolitika (mlađeg kamenog doba) stanovništvo na području Danila, 15-tak kilometara udaljenog od današnjeg Šibenika, bavilo se uzgojem gotovo istih žitarica i stoke kao i danas, istaknuli su na konferenciji za novinstvo arheolozi iz američkog Rochester Instituta za tehnologiju i iz arheolog te pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH u Šibeniku, arheolog Marko Menđušić.

Nositelji projekta su šibenski Gradski muzej i američki Rochester Instituta, a uz njihove predstavnike i arheologa Menđušića, u Interdisciplinarnom istraživanju sudjeluju i jedan arheozoolog i arheobotaničar, te 20-tak studenata s hrvatskih, britanskih i američkih sveučilišta.

Istraživanje zajednički financiraju Ministarstvo kulture RH, šest američkih sveučilišta, američka Nacionalna zaklada za znanstvena istraživanja i Društvo "National Geographic".

Američki arheolog Andrew Moore, istaknuo je kako je stanovništvo na području Danila preživljavalo i prije sedam tisuća godina zahvaljujući uzgoju domaćih životinja, ovaca, goveda i svinja, te ječma, dviju vrsta pšenice i lana.

"Nalazi s ovog lokaliteta dokazuju da su davni stanovnici Danila bili uglavnom zemljoradnici i stočari. Stručnjaci su ranije dvojili u kojoj su se mjeri ljudi iz razdoblja neolitika oslanjali na stočarstvo i poljoprivredu, a koliko na lov i skupljanje bilja", napomenuo je.

"Rezultati s arheološkog lokaliteta Bitinj bit će obrađeni u opširnijoj studiji o tomu na koji su se način i kada poljoprivreda i stočarstvo s prostora današnjeg Bliskog istoka - gdje počeci sjedilačkog načina života datiraju 11 tisuća godina prije Krista - raširili prema Europi", kazao je američki arheolog Moore.

Arheozoolog Anthony Legge na temelju dosad pronađenih i ispitanih nalaza na tom prostoru zaključio je da je današnji krajolik i sastav zemlje na Danilu gotovo istovjetan onom od prije sedam tisućljeća.

Šibenski arheolog Marko Menđušić, stručnjak za razdoblje pretpovijesti, naglasio je da je na arheološkom nalazištu pronađeno i dosta drugih prapovijesnih ostataka, keramičkih ulomaka s poznatim uzorcima "danilskog kulturnog kruga" te kremenih artefakata.

Prije nekoliko dana u Danilu je pronađen primjerak vulkanskog stakla koji je, kako procjenjuje, na ove prostore vjerojatno dospio morskim putem iz Italije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙