FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić smanjio kaznu osuđenom za poticanje na ubojstvo

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Ivan Strmečki (48), bivši policajacosuđen zbog poticanja na ubojstvo umaškog ugostitelja SrbislavaPetrova 1991. pomilovan je odlukom predsjednika Republike, asedmogodišnja zatvorska kazna smanjena mu je za godinu i pol.
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Ivan Strmečki (48), bivši policajac osuđen zbog poticanja na ubojstvo umaškog ugostitelja Srbislava Petrova 1991. pomilovan je odlukom predsjednika Republike, a sedmogodišnja zatvorska kazna smanjena mu je za godinu i pol.

Strmečkom je kazna smanjena osam mjeseci nakon što je odlukom Stjepana Mesića pomilovan i njegov suučesniku u zločinu bivši zapovjednik umaške policijske postaje Niko Barun. Njemu je u studenome prošle godine, navodno zbog lošeg zdravlja, osmogodišnja kazna smanjena za tri godine, nakon čega je pušten na slobodu.

Zbog čega je Strmečkom smanjena kazna nije poznato, no moguće je da je na to utjecalo i njegovo priznanje tijekom suđenja. Odluka o pomilovanju objavljena je jučer u Narodnim novinama, no uz nju ne stoji i obrazloženje jer po zakonu predsjednik države to nije dužan učiniti.

Strmečki i Barun pravomoćno su osuđeni za poticanje bivšeg policijskog specijalca Ekrema Kadirića, zvanog Valter, na ubojstvo ugostitelja Petrova kojega je na cesti zaustavila policija i potom ga odvezla na predjel Kućibreg. Tamo je zatučen čekićem, a potom i zapaljen u automobilu. Sudovi su kasnije utvrdili da je Barun podčinjene poticao na zločin, govoreći im da je Petrov četnički vojvoda.

Kadirić je za to zlodjelo, koje je uznemirilo javnost jer se otkrilo da su u ubojstvu sudjelovali i vodeći ljudi umaške policije, dobio 15 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna po zakonu koji je 1991. bio na snazi. To mu je bila druga 15-godišnja kazna jer je već 1986. bio osuđen zbog ubojstva supruge u Sloveniji. Kasnije se otkrilo da je petnaestak dana prije ubojstva umaškog ugostitelja pobjegao iz zatvorske bolnice u Ljubljani.

Na prvom suđenju za ubojstvo Petrova, 1992., sudilo se samo policajcima jer je Kadirić bio u bijegu. Prema pisanju tiska, jedno vrijeme skrivao se u Mađarskoj i Austriji, a poslije je u odori HV-a bio na ličkom bojištu, koristeći se lažnim identitetom. Uhićen je 2000. nakon čega je ponovljeno suđenje na riječkom Županijskom sudu, čiju je presudu iz ožujka 2003. Vrhovni sud dva mjeseca kasnije potvrdio.

Osim Ivanu Strmečkom, odlukom predsjednika Mesića za šest mjeseci je smanjena kazna Josipu Šulugu (56) koji je za pokušaj ubojstva kažnjen s tri i pol godine zatvora. Predsjednik je ovoga puta odbio pomilovati 58 osuđenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙