FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati.
ZAGREB, 20. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb promotivno će danas predstaviti nove mogućnosti plaćanja cestarina sa smart karticama, kao i tri nova čeona cestarinska prolaza kod Lučkog na dionica Zagreb - Karlovac autoceste Zagreb-Rijeka. Lani je ovom dionicom dnevno prolazilo u prosjeku 25.000 vozila, dok je u ljetnim mjesecima taj prosjek iznosio više od 43.600 vozila, a rekordni dnevni promet bio je 31. srpnja lani sa 61,5 tisuća vozila. Čeoni cestarski prolaz Lučko sada ima ukupno 15 prolaza. Tvrtka je na cijeloj autocesti uvela elektronski sustav naplate cestarine. Udio bezgotovinskih oblika plaćanja u priljevu od cestarine trenutno iznosi 22 posto, uz kontinuirani trend porasta. Cilj je tvrtke postići da udio prihoda od bezgotovinskih oblika plaćanja do kraja godine dostigne 30 posto od ukupnog prihoda od cestarine.

BRINJE - Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustit će danas u pogon transformatorsku stanicu 220/35 kilovolta "Brinje", čija je rekonstrukcija trajala 10 mjeseci, od lipnja lani do travnja ove godine, a u nju je uloženo 55 milijuna kuna. Riječ je o najvažnijem energetskom čvorištu u Lici, a ovim je zahvatom osigurana pouzdana opskrba električnom energijom za sve potrošače u Lici, a posebno uređaja i postrojenja autoceste kroz Liku, uključujući tunele Mala kapela i Brinje.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u pravih četiri mjeseca ove godine izdano 4.065 građevnih dozvola, što je za 1,8 posto ili za 74 dozvole manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Istodobno je nešto izraženiji pad vrijednosti radova predviđen izdanim dozvolama, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Građevnim dozvolama izdanim u prva četiri mjeseca ove godine predviđen su radovi u ukupnoj vrijednosti od 6,48 milijardi kuna. Usporedi li se to sa podacima sa isto razdoblje prošle godine, vrijednost radova prema dozvolama izdanim u razdoblju od siječnja do travnja 2005. za 15,5 posto ili za 1,2 milijarde kuna je manja nego prema dozvolama iz istog vremena 2004. Građevnim dozvolama izdanim u prva četiri mjeseca ove godine predviđena je gradnja 6.644 stanova.

RIJEKA - Riječka Udruga Otvoreni krug ocjenjuje da je "odluka predsjednika Republike o pomilovanju pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Stjepana Grandića s ustavnopravnog gledišta neprihvatljiva, a s moralnopolitičkog gledišta sramotna i skandalozna". U priopćenju koje potpisuje koordinator za ljudska prava u Otvorenom krugu Dalibor Vidović navodi se da je "institut pomilovanja koji narušava trodiobu vlasti potrebno ukinuti". Iz udruge naglašavaju da je Sud pri izricanju kazne uvažio sve okolnosti, pa i olakotne, te da "Sudu nije potreban korektiv u liku predsjednika države. Pripadniku tzv. gospićke skupine Stjepanu Grandiću, osuđenom na riječkom Županijskom sudu 2003. zbog ratnog zločina na gospićkom području u listopadu 1991., nedavnom odlukom o pomilovanju predsjednika Republike smanjena je zatvorska kazna s 10 na osam godina.

SLAVONSKI BROD - Revijom hrvatskih narodnih nošnji i izborom najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji u Slavonskome Brodu sinoć je završeno ovogodišnje 41. "Brodsko kolo", smotra izvornog folklora u Hrvatskoj. Za titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji ove se godine prijavilo 30 djevojaka iz svih krajeva Hrvatske ali i Hrvatica iz susjedne BiH, Rumunjske i Austrije. U okviru smotre nastupilo je 23 kulturno umjetnička društva s područja Brodsko-posavske županije, koji su prikazali običaje, pjesme, plesove i bogatstvo narodnih nošnji brodskoga Posavlja. Smotra je održana pod nazivom "Šokadijo sve ti je na glasu", a pri odabiru programa organizatori "Brodskog kola" iz Foklornog ansambla Broda ponovno su inzistirali na izvornosti.

OSIJEK - Proglašenjem rezultata sinoć je u Osijeku završen 52. Kup Hrvatskog športskog ribolovnog saveza u lovu ribe udicom na plovak, na kojem su u protekla dva dana sudjelovale 42 ekipe s oko 200-tinjak najboljih športskih ribiča iz cijele Hrvatske.

Posljednje tako veliko natjecanje u Osijeku je održano prije 70 godina, a ta Županiji ima oko osam tisuća športskih ribiča čija je najveća briga očuvanje naših voda i ribljeg fonda za budućnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙