FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreni krug protiv pomilovanja S. Grandića

RIJEKA, 19. lipnja 2005. (Hina) - Riječka Udruga Otvoreni krug udanašnjem priopćenju ocjenjuje da je "odluka predsjednika Republike opomilovanju pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Stjepana Grandića sustavnopravnog gledišta neprihvatljiva, a s moralnopolitičkog gledištasramotna i skandalozna".
RIJEKA, 19. lipnja 2005. (Hina) - Riječka Udruga Otvoreni krug u današnjem priopćenju ocjenjuje da je "odluka predsjednika Republike o pomilovanju pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Stjepana Grandića s ustavnopravnog gledišta neprihvatljiva, a s moralnopolitičkog gledišta sramotna i skandalozna".

U priopćenju koje potpisuje koordinator za ljudska prava u Otvorenom krugu Dalibor Vidović navodi se da je "institut pomilovanja koji narušava trodiobu vlasti potrebno ukinuti" Iz udruge naglašavaju da je Sud pri izricanju kazne uvažio sve okolnosti, pa i olakotne, te da "Sudu nije potreban korektiv u liku predsjednika države."

U nastavku se navodi da su u "našoj zemlji počinjeni stravični zločini koji moraju biti kažnjeni radi ostvarivanja načela pravde te radi individualizacije krivnje jer se hrvatski narod ne smije smatrati kolektivno odgovornim za zločine koje su počinili pojedinci".

"Predsjednik Republike bira se na neposrednim izborima, pa se njegove odluke mogu smatrati odrazom volje naroda. Ako je volja naroda omalovažavanje presude za ratni zločin pomilovanjem ratnog zločinca, hrvatski narod na sebe preuzima biljeg kolektivne odgovornosti", stoji u priopćenju Udruge Otvoreni krug iz Rijeke.

Pripadniku tzv. gospićke skupine Stjepanu Grandiću, osuđenom zbog ratnog zločina, nedavnom odlukom o pomilovanju predsjednika Republike smanjena je zatvorska kazna s 10 na osam godina. Grandić je pomilovanje zatražio nakon što je osuđujuća presuda riječkog Županijskog suda postala pravomoćna. U molbi je kao glavni razlog naveo brigu za maloljetnog sina koji je zbog zanemarivanja oduzet majci i smješten u dom, pa mu je otac ostao jedini skrbnik.

Grandić je zajedno s Mirkom Norcem i Tihomirom Oreškovićem proglašen krivim na riječkom Županijskom sudu 2003. za ratne zločine na gospićkom području u listopadu 1991., odnosno ubojstvo najmanje 50 civila, uglavnom srpske nacionalnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙