FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelji, invalidi i udovice Podravke ogorčeni pomilovanjima ratnih zločinaca

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Udruga branitelja, invalida i udovicaDomovinskog rata Podravke danas je priopćila da je ogorčena odlukompredsjednika Republike Stjepana Mesića o pomilovanju ratnih zločinacaDamjana Vukmirovića i Slobodana Bosanca.
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke danas je priopćila da je ogorčena odlukom predsjednika Republike Stjepana Mesića o pomilovanju ratnih zločinaca Damjana Vukmirovića i Slobodana Bosanca.

"Ova odluka koja smanjuje kaznu dokazanim ratnim zločincima dolazi u vrijeme iznimne međunarodne hajke na pojedine hrvatske generale za koje se, primjera radi, predsjednik Mesić nikada nije primjereno založio, a kamoli da je nekima poput generalu Norcu umanjio kaznu", ističe u priopćenju predsjednik Udruge Mladen Pavković.

Dodaje kako je besmisleno pomilovanje dokazanim srpskim zločincima dok Hrvatska traži oko 1200 nestalih u Domovinskom ratu. Takve odluke ne pridonose uvećanju ugleda Hrvatske na međunarodnoj i domaćoj političkoj sceni, već prije imaju za cilj unijeti još više razdora među ljude koji su obranili Hrvatsku, smatra Pavković.

"Stoga pozivamo predsjednika Republike da se ubuduće više založi za optužene hrvatske branitelje, a manje za srpske zločince", stoji u priopćenju.

Predsjednik Mesić smanjio je dvadesetogodišnje zatvorske kazne Vukmiroviću i Bosancu za dvije, odnosno tri godine. Oni su osuđeni zbog ratnih zločina nad civilima na području Otočca i Voćina, a Mesić je nakon pomilovanja obrazložio da im je kazne smanjio zbog okolnosti nastalih nakon njihova zatvaranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙