FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Ponovna istraga o ubojstvu dužnosnika AID-a

SARAJEVO,16. lipnja(Hina) - Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu nanajboljem je putu da razriješi ubojstvo visokog dužnosnika bivšeobavještajne službe Bosne i Hercegovine Nedžada Ugljena, a jedan odosumnjičenika nekadašnji je ravnatelj te službe Kemal Ademović,prenosi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".
SARAJEVO,16. lipnja(Hina) - Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu na najboljem je putu da razriješi ubojstvo visokog dužnosnika bivše obavještajne službe Bosne i Hercegovine Nedžada Ugljena, a jedan od osumnjičenika nekadašnji je ravnatelj te službe Kemal Ademović, prenosi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Županijskog tužiteljstva, list navodi kako je uz Ademovića, bivšeg ravnatelja Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), osumnjičena još jedna osoba, koja je i neposredni počinitelj ubojstva.

Ako doista bude optužen Ademović, to bi potvrdilo pretpostavke o političkoj pozadini Ugljenova ubojstva, koje su s tim povezivale i bivšeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića.

Nedžad Ugljen, zamjenik ravnatelja AID-a, ubijen je 28. rujna 1996. usred dana u jednome sarajevskom naselju.

Njega je u glavu ustrijelila zasad nepoznata osoba, a sve je upućivalo na to da je riječ o nekome koga je Ugljen poznavao te da je ubojica bio dobro obaviješten o tome kuda se žrtva kreće i što radi, čak i da nosi neprobojni prsluk.

Prema tvrdnjama lokalnih medija, on je tjednima prije ubojstva svojim suradnicima govorio da mu se prijeti te da je u smrtnoj opasnosti. Zaštitu je navodno tražio i od Izetbegovića osobno.

Kao neposredni motiv za ubojstvo Ugljena mediji su navodili njegovo zanimanje za pokušaj ubojstva operativca AID-a Nedžada Herende, pripadnika zloglasne parapolicijske skupine "Ševa", koja je djelovala tijekom rata.

Također se upozoravalo na činjenicu da je Ugljen bio među ključnim osobama za vezu između AID-a i iranske tajne službe "Vevak", koja je tijekom rata u BiH gotovo neometano djelovala na područjima pod nadzorom bošnjačkih vlasti.

Ugljen je na tome čvrsto surađivao s Bakirom Alispahićem, koji je dužnost ravnatelja AID-a obnašao prije Ademovića, a Izetbegović ga je morao smijeniti na zahtjev američke administracije.

U proteklih devet godina istragom o Ugljenovu ubojstvu bile su obuhvaćene 42 osobe, no nije bilo nikakvih rezultata.

Preokret se navodno dogodio nedavno, kada je o tom slučaju odlučio svjedočiti Ramiz Delalić Ćelo, prijeratni sitni kriminalac koji je u ratu postao jednim od vojnih zapovjednika u Sarajevu, a zatim i jedan od poznatijih pripadnika organiziranog kriminala.

Delaliću se u Sarajevu trenutačno sudi zbog ubojstva Srbina Nikole Gradovića, počinjenog na Baščaršiji u ožujku 1992. godine, što je Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) poslužilo kao povod za početak napada na glavni grad BiH.

Unatoč procesu koji traje, Delalić se i dalje sukobljava sa zakonom, pa je tako u srijedu uhićen u Kaknju zbog oružanog napada i pokušaja ubojstva direktora Nogometnog kluba "Rudar" iz Kaknja.

"Avaz" navodi kako je Delalić u veljači ponudio pomoć u istrazi o Ugljenovu ubojstvu, što je i dovelo do novih rezultata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙