FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati o rezultatima kampanje protiv rada na crno

ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Četiri sindikalne središnjiceizvijestile su danas da je tijekom njihove dvomjesečne kampanje protivrada na crno na besplatni telefon prijavljeno 185 slučajeva koji su seodnosili na ukupno 2.883 osobe.
ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Četiri sindikalne središnjice izvijestile su danas da je tijekom njihove dvomjesečne kampanje protiv rada na crno na besplatni telefon prijavljeno 185 slučajeva koji su se odnosili na ukupno 2.883 osobe.

Najčešći oblik rada na crno bio je neprijavljeni rad (1.123 osobe), a slijede neplaćanje prekovremenog rada (983 osobe), duže radno vrijeme (446 osoba) i neisplata plaća (333 osobe).

Radom na crno ne oštećuju se samo radnici već i država, pa tako za 1.121 neprijavljenog radnika državni proračun godišnje gubi više od 36 milijuna kuna, a zbog čišćenja stubišta "na crno" preko 87 milijuna kuna, upozorila je pravna savjetnica u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Dušanka Marinković Drača.

Sindikati su sve proslijedili Državnom inspektoratu, koji je dosad obradio 27 slučajeva i podnio 20 prekršajnih prijava.

No, kako veliki broj takvih prijava završi u zastari (lani su od 4.684 zaprimljene odluke 1.153 obustavljene zbog zastare), trebalo bi hitno izmijeniti Zakon o Državnom inspektoratu i Zakon o prekršajima, istaknula je Drača.

Predsjednica SSSH Vesna Dejanović naglasila je da bi osim eliminiranja rokova zastare iz zakona, također trebalo omogućiti predstavnicima radnika uvid u poslodavčevu uplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Tajnica Sindikata usluga Uni-Cro Marina Kasunić upozorila je da među prijavljenim slučajevima rada na crno prevladava nekvalificirana, nisko obrazovana i mlada radna snaga, a prekršitelji su uglavnom mali poduzetnici i obrtnici.

Budući da se radi i o nelojalnoj konkurenciji, sindikati apeliraju na Hrvatsku udrugu poslodavaca i Hrvatsku gospodarsku komoru da bolje kontroliraju i sankcioniraju takvo ponašanje.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević predložio je da Vlada uredbama proširi važenje potpisanih Granskih kolektivnih ugovora na sve zaposlene u pojedinoj grani, te sklapanje Nacionalnog kolektivnog ugovora koji bi osigurao minimum prava svim zaposlenima u Hrvatskoj.

Sindikalni čelnici također su odbacili optužbe o "trgovini s Vladom", naime da su prihvatili izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima se onemogućuju prosvjedi na Markovu trgu u zamjenu za novo uvođenje doprinosa solidarnosti koji će plaćati nečlanovi sindikata.

Doprinos solidarnosti više ne postoji, istaknula je Vesna Dejanović, a novi Zakon o javnom okupljanju omogućuje sindikatima, koji su za to sposobni, da prosvjednicima napune i Jelačićev trg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙