FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požega: skupštinski klub SDP-a optužio župana Bagarića, koji optužbe odbacuje

POŽEGA, 13. srpnja 2005. (Hina) - Klub vijećnika SDP-a u SkupštiniPožeško-slavonske županije kazneno je prijavio župana Antu BagarićaOpćinskom državnom odvjetništvu u Požegi, izvijestio je predsjednikKluba Rastislav Navratil na današnjoj konferenciji za novinare.
POŽEGA, 13. srpnja 2005. (Hina) - Klub vijećnika SDP-a u Skupštini Požeško-slavonske županije kazneno je prijavio župana Antu Bagarića Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi, izvijestio je predsjednik Kluba Rastislav Navratil na današnjoj konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima prijava je podignuta na temelju nalaza Državne revizije za prošlu godinu, a zbog protuzakonita uzimanja zajma, izdavanja zadužnica, jamstava i mjeničnih pozajmica, čime je, ustvrdio je, oštećena Županija.

Požeški župan, po Navratilovu obrazloženju, protuzakonito je u ime Županije podigao 11 milijuna kuna zajma za izgradnju cesta, pa je taj je novac prebacio na županijsku Upravu za ceste, koja je tu svotu uvećanu za još milijuna kuna prenijela požeškoj privatnoj tvrtki. Od toga novca, tvrdi Navratilov, ništa nije vraćeno Županiji koja ga uredno otplaćuje.

K tomu je župan u ime Županije, navodi Navratil, "izdao nepoznat broj zadužnica te ukupno 30,2 milijuna kuna jamstava za koja nema ugovora, o čemu nije izviješćeno ni Ministarstvo financija".

Klub vijećnika SDP-a župana također tereti da je u ime Županije putem mjenica posudio privatnim tvrtkama 13,1 milijun kuna. Tim je postupcima i nenamjenskim trošenjem proračunskog novca, ustvrdio je Navratil, oštećen proračun i Požeško-slavonska županija zbog čega će Klub zatražiti nadzor Državne riznice za proračun 2004. i proračun 2005.

Od Središnjeg državnog ureda za upravu Klub će zatražiti nadzor rada Županijske skupštine jer, po njihovu mišljenju, zbog pogrješno utvrđena kvoruma nije pravovaljan izbor dvojice dožupana i 13 članova Županijskog poglavarstva.

Župan Anto Bagarić je rekavši da ne zna za kaznenu prijavu, dodao: "Svatko ima pravo i mogućnost podnijeti kaznenu prijavu, no kaznena je prijava Kluba vijećnika SDP-a neutemeljena. Nalaz Državne revizije o prošlogodišnjem županijskom proračunu uskoro će biti predočen skupštinskim vijećnicima koji će se o njemu očitovati. Ja županijski proračun nisam oštetio i nema nikakvih zlouporaba", kazao je za Hinu župan Bagarić.

Drži, također, kako je Skupština od 17. lipnja, na kojoj su izabrana dva dožupana i članovi Poglavarstva, posve zakonita jer su joj nazočila 22 od 42 vijećnika. To se može provjeriti, ustvrdio je župan Bagarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙