FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na čelu Zagrebačke županije i dalje HSS-ovac S. Kožić

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Na današnjoj konstituirajućojSkupštini Zagrebačke županije za župana je ponovo izabran StjepanKožić (HSS), a za njegove zamjenike Marijana Mataušić-Pišl (SDP) iJosip Jambrač (HNS).
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Na današnjoj konstituirajućoj Skupštini Zagrebačke županije za župana je ponovo izabran Stjepan Kožić (HSS), a za njegove zamjenike Marijana Mataušić-Pišl (SDP) i Josip Jambrač (HNS).

Za predsjednicu županijske Skupštine izabrana je Palma Klun Posavec (SDP), a za potpredsjednike Marija Ledinski Anić (HSS) i Nenad Sedlar (HSP).

Izabrano je i devet članova županijskog Poglavarstva.

U izboru nisu sudjelovali vijećnici oporbenog HDZ-a i vijećnica SDP-a Verica Pavković.

Oni su napustili konstituirajuću sjednicu jer, kako su obrazložili, u skupštinska radna tijela - Povjerenstvo za izbor i imenovanja i Mandatno povjerenstvo nisu izabrani članovi HDZ-a. HDZ smatra da je to protivno Poslovniku, pa su najavili da će taj slučaj uputiti Središnjem državnom uredu za upravu i lokalnu samoupravu.

Riječ je o dva temeljna tijela od kojih sve počinje i ako su nelegalno izabrana, onda će i sve odluke biti nelegalne, objasnili su.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Damir Mikuljan rekao je kako su u petak, 10. lipnja, od četiriju stranaka koje su potpisale Sporazum o formiranju vlasti i imaju većinu u Skupštini (HSS-a, SDP-a, HNS-a i HSU-a) dobile pismo u kojem se od HDZ-a traži da predloži potpredsjednika županijske Skupštine, te članove u radnim tijelima, povjerenstvima i komisijama. Na taj se poziv nismo odazvali jer smatramo da je taj posao trebalo odraditi tajništvo Skupštine. Tajništvo treba pozvati sve političke stranke koje imaju skupštinske mandate da se sukladno osvojenoj kvoti dogovore o broju i imenima svojih predstavnika. HDZ je najveća oporbena stranka, ima 15 od ukupno 45 vijećnika, odnosno jednu trećinu i sukladno Pravilniku imamo pravo na određeni broj predstavnika u skupštinskim tijelima, rekao je Mikuljan, dodajući da im pripada tri mjesta u Povjerenstvu za izbor i imenovanja i dva u Mandatnom povjerenstvu.

Na lokalnim izborima u svibnju, koalicijska lista HSS-SDP dobila je 19 mandata, HNS-HSLS-LS četiri, a HSU tri mandata. Nakon izbora te su stranke potpisale sporazum o formiranju županijske vlasti. U oporbi je HDZ s 15 mandata i HSP s četiri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙