FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjelovarsko-bilogorska županija: HSS-ovac Bajs ponovno župan, izvršna vlast nije kompletirana

BJELOVAR, 17. lipnja 2005. (Hina) - Damir Bajs iz HSS-a danas jeponovno izabran za bjelovarsko-bilogorskog župana, no ni danas nijeizabran dožupan niti je kompletirana županijska izvršna vlast.
BJELOVAR, 17. lipnja 2005. (Hina) - Damir Bajs iz HSS-a danas je ponovno izabran za bjelovarsko-bilogorskog župana, no ni danas nije izabran dožupan niti je kompletirana županijska izvršna vlast.

Na sjednicu nisu došla četiri vijećnika HSP-a, a napustilo ju je 11 vijećnika koalicije HSLS-a i HNS-a, druge po izbornom rezultatu.

Županijski HSP najavio je prije sjednice da vijećnici te stranke neće doći jer prosvjeduju, kako su priopćili, zbog nečasnih dogovora, podmetanja, ucjena i ustupaka čime se, po njihovoj ocjeni, želi podcijeniti njihov uspjeh na izborima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Vijećnici koalicije HSLS - HNS, pak, napustili su sjednicu zbog odluke većine, u kojoj su osim HSS-a bili HDZ, SDP i manjinski zastupnici, da se izaberu župan i dio Poglavarstva nužni za rad Županije, a da se mjesta predviđena za HSP-ovce ostave prazna.

Na konferenciji za novinare odmah nakon sjednice župan Damir Bajs je ocijenio da je odnos čelnika HSLS-a i HSP-a, Đurđe Adlešić i Ante Đapića, nekorektan prema HSS-u.

HSS, koji je u koaliciji sa SDP-om osvojio 17 od ukupno 41 mjesta, morat će sklapati nove sporazume kako bi se popunilo Poglavarstvo i izabrao zamjenik župana i potpredsjednik Županijske skupštine. Bajs je najavio da će, ne osigura li HSS stabilnu vladajuću koaliciju, dati ostavku.

U Skupštini koalicija HSS - SDP dobila je 17 mjesta, koalicija HSLS - HNS 11, koalicija HDZ - DC devet i HSP četiri.

Prije utemeljiteljske sjednice, održane 9. lipnja, HSS je većinu osigurao sporazumom s HSP-om o sastavljanju vlasti, što je izazvalo problem s HSS-ovim predizbornim koalicijskim partnerom SDP-om. SDP je, naime, odbio sudjelovati u takvoj vlasti, obećavši samo potporu za izbor HSS-ova župana. S HSLS-om pak HSS nije želio poslijeizborne dogovore zbog načelna stajališta da ne koalira sa strankama koje na državnoj razini koaliraju s HDZ-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙