FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijene nafte zaustavljen iznad 58 dolara po barelu

LONDON, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale suse u srijedu na razini iznad 58 dolara po barelu nakon pada od četiriposto s rekordnih razina zabilježenih u ponedjeljak, potaknutogdobitonosnim prodajama.
LONDON, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na razini iznad 58 dolara po barelu nakon pada od četiri posto s rekordnih razina zabilježenih u ponedjeljak, potaknutog dobitonosnim prodajama.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu osam centi na 58,28 dolara nakon što je u utorak pojeftinio čak 2,34 dolara. U ponedjeljak su cijene dosegnule rekordnih 60,95 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio dva centa na 57,16 dolara nakon što je u utorak pojeftinio 2,12 dolara.

Trgovci ipak upozoravaju da bojazni vezane za ponudu u zimskom razdoblju nisu otklonjene.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,4 milijuna barela dok bi zalihe destilata trebale porasti za 1,5 milijuna barela.

Tržište će pomno pratiti svaki znak o mogućem negativnom utjecaju visokih cijena na brzi rast potražnje za destilatima u SAD-u.

Rast gospodarstva i prijevoz uvezene robe rezultirali su rastom potrošnje destilata, posebno dizela. Pojačana potražnja za tim gorivom napreže rafinerijske kapacitete. Tako je prošlog tjedna zabilježen rast potražnje za destilatima na godišnjoj razini za 6,9 posto.

Očekuje se da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), u nastojanju da snizi cijene, donijeti ovog tjedna odluku o povećanju dnevne proizvodnje za dodatnih pola milijuna barela iako tvrdi da već proizvodi na najvišoj razini u proteklih 25 godina.

Odluka o povećanju proizvodnje bit će donesena usprkos izjavama Saudijske Arabije da već u potpunosti pokriva potražnju za sirovom naftom.

"Saudijci nisu uspjeli pronaći klijente za dodatnu naftu iako su je ponudili", konstatirala je u svom izvješću brokerska kuća Refco.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙