FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: Još jedna prilika za RS - tisak

BANJA LUKA, 21. lipnja 2005. (Hina) - Visoki predstavnik u BiH PaddyAshdown ponovio je u interviewu banjalučkim 'Nezavisnim novinama' odutorka kako nije odustao od sankcija protiv Republike Srpske, a da ćeih upotrijebiti ako RS i Srpska demokratska stranka (SDS) izaberuizolaciju umjesto integraciju u EU.
BANJA LUKA, 21. lipnja 2005. (Hina) - Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown ponovio je u interviewu banjalučkim 'Nezavisnim novinama' od utorka kako nije odustao od sankcija protiv Republike Srpske, a da će ih upotrijebiti ako RS i Srpska demokratska stranka (SDS) izaberu izolaciju umjesto integraciju u EU.

Ashdown i predsjednik Vijeća ministara BiH Adnan Terzić prošloga tjedna razgovarali su u Bruxellesu s čelnicima EU o statusu BiH nakon neprihvaćanja reforme policije.

"RS ima još jednu priliku izabrati integraciju umjesto izolacije i ukoliko napravi takav izbor, onda sankcije neće biti potrebne. Ali, ako ponovo izabere izolaciju, onda za to postoje posljedice", kazao je Ashdown. On je podsjetio kako je odbijanje vlasti RS da provedu policijsku reformu zapravo zastoj na putu BiH ka Europskoj uniji, koja je spremna pružiti još jednu priliku.

"Postavili smo dva pitanja: da li je BiH izgubila priliku za ulazak u EU i da li je Europa počela mijenjati svoje stajalište? Vratili smo se s dva negativna odgovora na ta pitanja", izjavio je visoki predstavnik koji procjenjuje kako je vrijeme do desete obljetnice od Daytonskog sporazuma 'prava prilika' za provođenje reforme policije u BiH.

"To je prava prilika da BiH pokaže da se stabilizirala i da ulazi u novu fazu, briselsku fazu. Nema puno takvih prilika, jer znamo da je ovo jedan od rijetkih momenata kada svijet fokusira pažnju na BiH. Ukoliko pokažemo da BiH ide u pravom smjeru, to će ohrabriti investitore i međunarodnu zajednicu i ovo je prilika koja se ne smije propustiti", kazao je Ashdown.

Zastupnici parlamenta RS početkom lipnja odbili su reformu policije u BiH, kojom bi se ignorirale granice entiteta. Reforma policije i donošenje zakona o javnom radiotelevizijskom emitiranju preduvjeti su koje je Europaska komisija postavila kako bi odobrila početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙