FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Funta najveći prošlotjedni gubitnik na tržištima deviza

ZAGREB/LONDON , 10. srpnja 2005. (Hina) - Dolar je u proteklom tjednunastavio osvajati nove višemjesečne najviše razine prema nizuznačajnih svjetskih valuta, potpomognut snažnim gospodarskimpokazateljima, no londonski bombaški napadi ograničili su njegovedobitke a potaknuli jačanje švicarskog franka i osjetno slabljenjebritanske funte.
ZAGREB/LONDON , 10. srpnja 2005. (Hina) - Dolar je u proteklom tjednu nastavio osvajati nove višemjesečne najviše razine prema nizu značajnih svjetskih valuta, potpomognut snažnim gospodarskim pokazateljima, no londonski bombaški napadi ograničili su njegove dobitke a potaknuli jačanje švicarskog franka i osjetno slabljenje britanske funte.

Nakon što je serija eksplozija odjeknula u sustavu londonskog javnog prijevoza u kojima je bilo najmanje 50 smrtno stradalih i 700 ranjenih, počele su veće kupovine švicarskog franka, sigurnog utočišta u nestabilnim vremenima, te kupovine eura dok se američka valuta zaobilazila.

Franak je nakratko ojačao jedan posto u odnosu na dolar i zabilježio najvišu razinu u zadnjih šest tjedana prema britanskoj funti. Funta je pala i na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana prema euru, na 68,92 penija za euro, a potonula je i na novu najnižu razinu prema dolaru u zadnjih 19 mjeseci, na 1,7310 dolara.

Na tjednoj razini funta je oslabila 1,65 posto u odnosu na dolar, završivši na 1,738 dolara. Dolar je na tjednoj razini ojačao i 0,35 posto prema jenu, dosegnuvši 112,16 jena, a bio je na ograničenom dobitku prema franku, tek 0,18 posto, te iznosio krajem tjedna 1,2993 franka.

Nekoliko eksplozija pogodilo je u prošli četvrtak londonsku podzemnu željeznicu a policija je izvijestila da su najmanje tri eksplozije zabilježene u autobusima u londonskom javnom prijevozu. Europski povjerenik za pravosuđe i unutarnje poslove Franco Frattini je izjavio da eksplozije potvrđuju da je "terorizam ponovno pogodio samo srce Europe".

"Tržište je reagiralo kao što se opisuje u udžbenicima, kupujući valute koje predstavljaju utočište u nesigurnim vremenima poput švicarskog franka i eura a izbjegavajući dolar", kazao je Marios Maratheftis, valutni strateg u Standard Charteredu.

Euro je nakratko premašio 1,2 dolara, no kraj je tjedna dočekao na 1,1965 dolara, ojačavši tek 0,13 posto. Tijekom tjedna podrška mu je stigla i od podatka o većem od očekivanja rastu prometa u maloprodaji u eurozoni. No njegovo novo slabljenje potaknuto je bilo i najnovijim izjavama člana upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Christiana Noyera koji je kazao da je moguće da neka zemlja izađe iz eurozone.

"Puno je toga potrebno da bi se preokrenuo uzlazni trend dolara. Noyerovi komentari možda su pomogli poticanju takvoga trenda", kazao je Neil Mellor, valutni strateg u Bank of New York.

Ulagači su sa velikim zanimanjem čekali zasjedanja ECB-a i britanske središnje banke Bank of England, na kojima očekivano nije došlo do promjena kamatnih stopa, ali su zato svoju pozornost uvelike usmjerili eventualnim naznakama o njihovom snižavanju u drugoj polovini godine kako će gospodarski rast usporavati.

"Čini se puno vjerojatnijim smanjenje kamatnih stopa Bank of England nego u ECB-u", kazao je Mitsuo Imaizumi, valutni menadžer u Daiwa Securities SMBC. "No čim se BoE pokrene, špekulacije o smanjenju kamatnih stopa u eurozoni mogle bi se intenzivirati te pogoditi i euro".

Funta je oslabila više od pet posto u protekla dva tjedna, a eksplozije su ojačale špekulacije da bi Bank of England mogla uskoro sniziti kamatne stope, i to već idući mjesec, nakon što ih na prošlotjednom sastanku nije mijenjala te iznose 4,75 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙