FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro nakratko ispod 1,2 dolara

LONDON, 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na deviznimtržištima spustio po prvi put u posljednjih deset mjeseci ispod 1,2dolara, no nadoknadio je dio ranijih gubitaka budući da su ulagačiodlučili pričekati hoće li čelnik Europske središnje banke (ECB)Jean-Claude Trichet u svom poslijepodnevnom govoru išta kazati okamatnim stopama.
LONDON, 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na deviznim tržištima spustio po prvi put u posljednjih deset mjeseci ispod 1,2 dolara, no nadoknadio je dio ranijih gubitaka budući da su ulagači odlučili pričekati hoće li čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet u svom poslijepodnevnom govoru išta kazati o kamatnim stopama.

Euro se tako do podneva oporavio na oko 1,2054 dolara, nakon što je nakratko dotakao najnižu razinu od 1,1980 dolara u zadnjih deset mjeseci. Oporavio se i nekih 0,5 posto prema jenu, nakon što je dan ranije zabilježio najnižu razinu u zadnjih godinu dana prema jenu zbog obnovljenih špekulacija o skorom uvođenju veće fleksibilnosti kineskog valutnog tečaja.

Jedinstvena europska valuta pod pritiskom je većih očekivanja o snižavanju kamatnih stopa u eurozoni ovoga tjedna nakon što je ključne kamatne stope više od očekivanja snizila švedska središnja banka Riksbank.

Trichet bi trebao tijekom dana govoriti o monetarnoj politici na jednom forumu u Mannheimu, no da li će išta kazati o kamatnim stopama ostaje nejasno. Dužnosnici ECB-a ovog su tjedna izjavili kako su ključne kamatne stope na odgovarajućim razinama.

"Trebamo neke opipljive nove informacije od Tricheta kako bi se euro ponovno vratio ispod 1,2 dolara", ukratko je komentirao viši valutni strateg u ABN Amro, Shahab Jalinoos.

Dolar je blago ojačao prema jenu, na 109,24 jena. U razdobljima rekordnih cijena nafte, koje su drugi dan zaredom na razini oko 60 dolara na američkom tržištu, obično je pogođen jen s obzirom na veliku ovisnost Japana o uvozu nafte.

Pritisak na ECB raste da se snize ključne kamatne stope, trenutno u visini dva posto, radi poticanja gospodarstava eurozone, dok se s druge strane u idućem tjednu uvelike očekuje novo podizanje američkih ključnih kamatnih stopa na 3,25 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙