FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenski Vinoplod otvorio novu punionicu vina

ŠIBENIK, 6. srpnja 2005. (Hina) - Šibenska tvrtka Vinoplod-Vinarijad.d. otvorila je danas novu potpuno automatiziranu liniju za punjenjevina, vrijednu 14 milijuna kuna.
ŠIBENIK, 6. srpnja 2005. (Hina) - Šibenska tvrtka Vinoplod-Vinarija d.d. otvorila je danas novu potpuno automatiziranu liniju za punjenje vina, vrijednu 14 milijuna kuna.

Punionicu je simbolično u rad pustio umirovljenik Josip Rak, koji je cijeli svoj radni vijek, više od četrdeset godina, proveo radeći u šibenskoj Vinariji.

Nova punionica je talijanske proizvodnje, kapaciteta 5,5 tisuća boca na sat.

Direktor Vinoploda Mirko Čala je podsjetio da je početkom Domovinskog rata vinarija bila gotovo u cijelosti uništena. U napadu na Šibenik iz spremnika je iscurilo oko 4 milijuna litara vina. Godine 1994. počela je obnova vinograda i zasađeno više od 1,2 milijuna loza u vinogradima naših kooperanata na šibenskom području.

Vinoplod je 1997. godine otkupio i 50 posto dionica Vinarije iz Vrgorca i na taj način "spasio" 250 hektara potpuno zapuštenih vinograda i zaposlio 70 radnika kojima su odmah isplaćene sve zaostale plaće.

Danas je, kazao je Čala, na 320 hektara vrlo kvalitetne zemlje u Vrgoračkom polu, koje se proteže na prostoru dviju županija, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, obnovljeno i zasađeno oko 1,3 milijuna čokota vinove loze.

Ove je godine na 25 hektara zasađeno i oko 1,8 milijuna loznih cijepova, od kojih se očekuje oko 800.000 sadnica različitih sorti za tržište, pa je vrgoračka vinarija postala i najveći rasadnik vinove loze u Hrvatskoj.

Na jesen očekujemo više od 5 milijuna kilograma grožđa iz vlastitih vinograda, odnosno proizvodnju od 3,5 do 5 milijuna litara vina godišnje, kazao je direktor šibenskog Vinoploda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙