FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan Mađarsko-hrvatski poslovni skup

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Razvijanje infrastrukture te suradnjana području energetike, turizma i poljoprivrede, neka su od strateškivažnih područja gospodarske suradnje Hrvatske i Mađarske.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Razvijanje infrastrukture te suradnja na području energetike, turizma i poljoprivrede, neka su od strateški važnih područja gospodarske suradnje Hrvatske i Mađarske.

Rekao je to otvarajući današnji Mađarsko-hrvatski poslovni skup Tibor Suelt, voditelj Mađarskog ureda za trgovinu Veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu, koji je sa Mađarskom agencijom za poticanje ulaganja i razvoj trgovine organizirao današnje susrete 17 mađarskih te 30-tak hrvatskih tvrtki.

Suelt je podsjetio kako su mađarski ulagači u razdoblju od 1993. do 2004. godine u Hrvatsku uložili oko 930 milijuna američkih dolara, uključivši se time u proces razvitka hrvatskog gospodarstva.

O zainteresiranosti mađarskih investitora za ulaganja u Hrvatsku svjedoči i ulazak MOL-a u vlasničku strukturu INA-e kao i velika ulaganja mađarskih investitora u turizam i prerađivačku industriju, kazao je Suelt.

Suradnja dviju zemalja, rečeno je na skupu, odvija se i na području energetike (spajanje energetskih mreža), financija (kupnja Nova Banke od strane mađarske OTP banke), cestovnog i željezničkog prometa, a posebice turizma, s obzirom da su mađarski turisti u hrvatskoj šesti po brojnosti te da je lani Mađarsku posjetilo 1,5 milijuna gostiju iz Hrvatske.

Voditeljica Odsjeka za međunarodne odnose Komore Zagreb Davorka Car istaknula je kako je skup prilika da se mađarski investitori upoznaju s mogućnostima ulaganja u Hrvatsku te da im se ukaže na sve prednosti koje nudi okvir hrvatskog zakonodavstva, a koji im može pomoći u poslovanju u Hrvatskoj.

Osim toga, cilj je skupa, kako je rečeno, stvaranje novih poslovnih kontakata između malih i srednjih poduzeća, otkrivanje novih mogućnosti izvoza i uvoza te mogućih zajedničkih ulaganja.

Prema podacima Mađarskog ureda za trgovinu u Zagrebu, robnu razmjenu Mađarske i Hrvatske obavlja oko 1.300 i oko 700 hrvatskih tvrtki. Gospodarska razmjena Hrvatske i Mađarske lani je, po mađarskim podacima, iznosila 678 milijuna eura, što je u odnosu na godinu prije povećanje od 43,8 posto. Pritom je hrvatski izvoz iznosio 108 milijuna eura i bio je 15,5 posto veći. Mađarski izvoz u Hrvatsku lani je porastao 50,7 posto, na 570 milijuna eura.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙