FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka privukla 28 milijuna eura inozemnih ulaganja

BRATISLAVA, 29. lipnja 2005. (Hina/TASR) - Slovačka je u prvomovogodišnjem tromjesečju privukla 1,1 milijardu slovačkih kruna (28,8milijuna eura) izravnih stranih ulaganja, a slovačke tvrtke uložile suu inozemstvo 30 milijuna slovačkih kruna, objavio je slovačkistatistički ured.
BRATISLAVA, 29. lipnja 2005. (Hina/TASR) - Slovačka je u prvom ovogodišnjem tromjesečju privukla 1,1 milijardu slovačkih kruna (28,8 milijuna eura) izravnih stranih ulaganja, a slovačke tvrtke uložile su u inozemstvo 30 milijuna slovačkih kruna, objavio je slovački statistički ured.

Većina inozemnih ulaganja, u vrijednosti 1,08 milijardi slovačkih kruna, otišla je u poslovni sektor, a 23 milijuna kruna u bankarski sektor. Najveći investitori u tom razdoblju bile su kompanije iz Velike Britanije i Austrije koje su uložile 538 odnosno 438 milijuna slovačkih kruna. Češka je uložila u Slovačku 437 milijuna, a Njemačka 400 milijuna slovačkih kruna.

U prva tri mjeseca 56 posto investicija uloženo je u industrijsku proizvodnju. Prema regijama najviše je uloženo u Bratislavu i to 38 posto.

Inozemna ulaganja u Slovačku kumulativno iznose 390,6 milijardi slovačkih kruna, od čega 323,9 milijardi u poslovni sektor a 66,7 milijardi u bankarski sektor. Investicije, uglavnom u industrijsku proizvodnju, došle su iz Nizozemske, Njemačke, Austrije i Italije.

Slovačke tvrtke pretežno su ulagale u aktivnosti vezane za nekretnine ili najam u Belgiji, Srbiji i Crnoj Gori, te Češkoj. Ukupne slovačke inozemne investicije iznosile su 19,8 milijardi kruna.

U razdoblju od 2000. do danas Slovačka je privukla tri puta više investicija po glavi stanovnika od Mađarske ili Poljske, te drži korak s Češkom, pokazuje istraživanje koje je provela ING Bank.

Iako je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj objavila da je Češka prošle godine privukla četiri puta više investicija nego Slovačka, ekonomski analitičari ističu da u skladu s praksom MMF-a investicije također uključuju financije koje još nisu stigle u zemlju iz inozemstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙