FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen priručnik "Univerzalna decimalna klasifikacija"

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnicidanas je predstavljeno hrvatsko izdanje prvog dijela priručnika"Univerzalna decimalna klasifikacija (UDK) - Društvene i humanističkeznanosti".
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici danas je predstavljeno hrvatsko izdanje prvog dijela priručnika "Univerzalna decimalna klasifikacija (UDK) - Društvene i humanističke znanosti".

Priručnik sadrži tablice UDK predočene putem klasifikacijskog sustava koji se sastoji od triju osnovnih elemenata: klasifikacijskog broja koji označuje određeno područje, pripadnog tekstualnog opisa i različitih proširenja što uključuju bilješke, uputnice, smjernice i primjere, rekla je urednica Lidija Jurić-Vukadin.

Po njezinim riječima sveukupno ljudsko znanje pohranjeno na različitim medijima - od tiskanih, virtualnih, optičkih ili elektroničkih, preko tonskih, do rukopisne građe, te nepokretnih i pokretnih slika - moguće je indeksirati uporabom te klasifikacije.

Kako je rečeno, tablice UDK služe kao polazišni standard za obradbu i klasificiranje građe s vrlo širokom primjenom. U knjižnicama služe za označivanje i smještaj građe na policama, izradbu stručnog kataloga, nabavu građe, statistiku posudbe, otpis građe i slično. U muzejima i arhivima priručnik je izvrsno pomagalo za upravljanje zbirkama, indeksiranje predmeta i njihovo pronalaženje. Tablice su prijeko potrebne u izradbi raznih bibliografija i bibliografskih baza te u radu informacijskih služba i interneta.

Kako je UDK u uporabi u svim našim sveučilišnim i narodnim knjižnicama, te u većini visokoškolskih i specijalnih knjižnica, taj će stručni priručnik u prvom redu u njima naći primjenu i pridonijeti napretku knjižničarstva i dokumentacijske djelatnosti, naglasio je glavni ravnatelj NSK Josip Stipanov.

Tablice su tiskane u dva sveska: prvi svezak obuhvaća društvene i humanističke znanosti, a drugi, izlazak kojeg je Stipanov najavio za početak iduće godine, obuhvaća prirodne i primijenjene znanosti.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙