FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga E. Čića o hrvatskoj glazbi

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga Emila Čića "Hrvatska glazba iglazbenici - stotinu izabranih članaka" predstavljena je večeras uKoncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga Emila Čića "Hrvatska glazba i glazbenici - stotinu izabranih članaka" predstavljena je večeras u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu.

O knjizi su govorili skladatelj Josip Magdić, muzikolog Krešimir Galin i autor.

«Čić se ne zadovoljava prosječnostima», napomenuo je Magdić, dodavši kako su autorovi tekstovi "radikalni, beskompromisni i neumoljivi sudovi". Kako je i sam glazbenik, autor vrlo često nastupa u ulozi suvremenoga i hrabrog proroka, dodao je.

Knjiga je vrlo važna kulturna, povijesna i estetska kronika, ocijenio je Galin, dodavši kako autor "pruža uvid u vrlo važne slojeve društva". Zahvaljujući Čićevoj knjizi, sad na jednom mjestu imamo zbirku tekstova koja pruža prvorazredan uvid u glazbena zbivanja zadnjih dvadesetak godina, istaknuo je.

Galin je ocijenio kako autor događaju prilazi multidimenzionalno te filozofskim i religioznim promišljanjem.

Knjiga "Hrvatska glazba i glazbenici - stotinu izabranih članaka" (524 str.) podijeljena je u pet poglavlja u kojima autor piše o filozofiji glazbene povijesti i povijesti glazbe, hrvatskim skladateljima 20. stoljeća i njihovim idejama. Također sadrži muzikološke recenzije, eseje o hrvatskim zaslužnim muzikolozima, a u poglavlju Razgovori o glazbi objavljuje intervjue i kratke životopise hrvatskih glazbenika.

Tekstovi u knjizi nastali su od 1982. do 2005., a objavljivani su u novinama i periodici. Na kraju knjige objavljen je popis autorovih članaka, sažetak na engleskom jeziku i kazalo osobnih imena.

Knjigu su objavile splitska Naklada "Bošković" i zagrebačka Naklada "E.Čić".

Emil Čić (1958.), muzikolog, glazbeni kritičar, prevoditelj, objavio je knjigu "Povijest hrvatskih neprijatelja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙